Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt selderij breidt langzaam uit in Spanje

Selderij speelt al jaren een bescheiden rol in zowel teelt als consumptie in Spanje. Maar dat beeld verandert langzaam. Dankzij een groeiende waardering voor de voedingswaarde en nieuwe toepassingen in de keuken, neemt de belangstelling toe. Volgens Rafa Martínez, directeur van Fortini in Murcia, is het vooral belangrijk om deze groei te koppelen aan duurzaam watergebruik, zeker nu de waterdruk in Zuid-Spanje toeneemt door structurele droogte en mogelijke beperkingen op de wateroverdracht van de rivier de Taag naar de Segura.

Fortini, van oorsprong Italiaans, maar al jaren stevig geworteld in Murcia, teelt onder meer selderij, bloemkool, sla en kruiden op een areaal van 1.200 hectare. Jaarlijks brengt het bedrijf zo'n 100 miljoen stuks groente op de markt.

© Fortini

"Selderij is een stabiel product, en ik denk dat het alleen maar populairder wordt", vertelt Martínez. "We werken met alle mogelijke formaten, inclusief biologische teelt. In veel landen wordt selderij nog steeds gezien als iets voor in de soep. Maar het product leent zich perfect voor andere toepassingen zoals rauwe snacks met dip, of smoothies. De smaak is uitgesproken en dat spreekt een groeiende groep consumenten aan."

Volgens Martínez is het juist die complexiteit die Fortini onderscheidt van concurrenten. "Niet veel bedrijven wagen zich aan selderij. Het is lastig om jaarrond kwaliteit en regelmaat te garanderen. Daar ligt voor ons de meerwaarde."

Toch heeft de teelt ook uitdagingen. Selderij vraagt meer water dan bijvoorbeeld sla. Daarom richt Fortini zich in zijn R&D vooral op waterbesparing. "We testen nieuwe irrigatietechnieken, bodemverbeteraars en producten die vocht vasthouden. De teelt zal groeien, maar alleen als we die hand in hand laten gaan met efficiënt watergebruik."

© Lydia González

De afzet verloopt via supermarktketens, zowel in Spanje als daarbuiten. "De sector is sterk veranderd", zegt Martínez. "Vroeger plantten telers nog wel eens op goed geluk. Tegenwoordig werkt bijna iedereen op basis van vaste programma's met afnemers. Vrije handel zonder afspraken wordt steeds zeldzamer. Wie geen serieuze contracten heeft, zit zonder product. Zo simpel is het nu."

Selderij wordt meestal per pallet verkocht, niet per vrachtwagen of container. "Dat maakt het een nicheproduct, met meer aandacht voor detail dan voor volume. Dat maakt het voor concurrenten uit derde landen moeilijker om toe te treden", legt Martínez uit.

Bovendien wordt de teelt steeds ingewikkelder door afnemende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. "Elk jaar verdwijnt er wel een toelating, vooral door Europese regelgeving. Ongedierte zoals witte vlieg en bladluizen zijn steeds moeilijker te bestrijden. In de biologische teelt is dat nog lastiger, al komen daar gelukkig wel alternatieven op."

Wat betreft gewasbescherming benadrukt Martínez het groeiende spanningsveld: "Conventionele teelten lijken steeds meer op biologische qua beperkingen. En het wrange is: landen buiten de EU hoeven zich niet aan diezelfde strenge regels te houden. Dat schept een ongelijk speelveld."

Toch blijft Fortini groeien. "In 2022 haalden we net geen €11 miljoen omzet. In 2025 zitten we op €39 miljoen. Nu is het tijd voor stabilisatie, met een geplande groei van 5 tot 10% per jaar", besluit hij.

Voor meer informatie:
Rafa Martínez (manager)
Fortini
Tel: +34 648 28 40 45 (Spanje)
[email protected]
https://fortinigroup.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer