Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministeries serveren alleen Hollands eten: buitenlandse ingrediënten tijdelijk in de ban

Van 6 tot en met 10 oktober wordt voor de eerste keer de (H)eerlijke Hollandse Hap georganiseerd. Tijdens deze jaarlijks terugkerende week speelt in Nederland geproduceerd eten de hoofdrol in veel van de bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid.
6 grote cateraars van de Rijksoverheid geven in deze week extra veel aandacht aan eten van Nederlandse bodem.

Dat betekent niet dat er enkel andijviestamppot met rookworst en boerenkool met een gehaktbal wordt geserveerd, maar ook andere gerechten met ingrediënten van Nederlandse bodem, bijvoorbeeld een salade met bloemkool, kip en biet en Limburgs zuurvlees met friet. Daarmee staat de Rijksoverheid, die een grote afnemer is van eten en drinken, stil bij de waarde van het Nederlandse voedselsysteem, zo geven ze aan.

Minister Femke Marije Wiersma: "Onze Nederlandse boeren, vissers en tuinders mogen gezien worden, want zij zorgen dag in, dag uit, voor de lekkerste ingrediënten voor goed eten. Deze hele week staat in het teken van wat zij te bieden hebben en hoe lekker Nederlands eten kan zijn. Vaak kopen we ons eten gedachteloos in een supermarkt zonder enig besef waar het vandaan komt. Daar zit nog wel wat zendingswerk. Ik draag graag mijn steentje bij. Ik spreek deze week, bijvoorbeeld in het bedrijfsrestaurant van mijn ministerie en tijdens een ontmoeting met Nederlandse boeren, veel mensen over de waarde en kracht van Nederlands eten. Ik hoop iedereen te inspireren om meer met producten van Nederlandse bodem te doen, of het nou gaat om inkopen of klaarmaken."

Niet eenvoudig
Toch blijkt het niet eenvoudig om volledig Hollands te eten: op de menukaarten staan naast boerenkool en Limburgs zoervleisj ook Hongaarse goulashsoep en Thaise currysoep – weliswaar gemaakt met Nederlandse ingrediënten, schrijft De Telegraaf. Een woordvoerder van demissionair minister Femke Wiersma (Voedselzekerheid) zegt tegen de krant dat de actie een voorbeeld moet zijn voor bedrijven en consumenten. "Lokaal eten, gekoppeld aan de seizoenen, betekent minder transport en dus meer duurzaamheid."

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerde artikelen → Zie meer