Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK wil dominantie supermarkten breken

In twee recente rapporten van Foodrise wordt gesteld dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk niet in staat zijn een voedselsysteem te creëren dat telers, consumenten én het milieu ten goede komt. Foodrise roept op tot alternatieve retailmodellen die een grotere rol kunnen spelen.

Het eerste rapport, 'Profit over Purpose: Why supermarkets will make the food strategy fail', laat zien dat supermarkten, die meer dan 96% van de Britse voedseldetailhandel beheersen, structureel gericht zijn op winstmaximalisatie. Dit leidt tot problemen zoals toenemende druk op telers, de promotie van goedkoop verwerkt voedsel ten koste van verse groenten en fruit, en negatieve milieueffecten zoals voedselverspilling en verlies aan biodiversiteit. Het rapport concludeert dat deze afhankelijkheid van supermarkten de Britse voedselstrategie ondermijnt.

Het tweede rapport, 'Purpose over Profit: How alternative food retail can make the food strategy a success', richt zich juist op alternatieven zoals coöperaties, winkels in werknemersbezit, boerderijwinkels en groente-bezorgdiensten. Uit een door YouGov uitgevoerde peiling in opdracht van Foodrise blijkt dat 54% van de respondenten de voorkeur geeft aan supermarktmodellen die eigendom zijn van coöperaties of werknemers, tegenover slechts 16% die particulier eigendom verkiezen. Deze alternatieven kunnen zorgen voor een beter inkomen voor telers, minder voedselverspilling en betere toegang tot lokale groenten en fruit.

Carina Millstone, uitvoerend directeur van Foodrise: "Ons voedselsysteem wordt grotendeels beheerst door tien winstgerichte supermarkten, met desastreuze gevolgen voor telers, gemeenschappen en het milieu. Maar onze nieuwe gegevens laten zien dat het publiek iets anders wil: supermarkten in handen van werknemers, die mensen en het milieu boven winst stellen. De voedselstrategie van de overheid zal falen als zij de dominantie van supermarkten niet aanpakt en grassroots alternatieven niet de erkenning en steun geeft die ze verdienen."

Foodrise pleit daarom voor diverse maatregelen, zoals een voedselketenwet om supermarkten te reguleren en eerlijke betalingen aan telers te garanderen. Daarnaast willen ze dat opbrengsten uit belastingen op zout en suiker worden ingezet om gezonde voeding betaalbaarder te maken, dat grote retailers in 2030 minstens de helft van hun eiwitverkoop plantaardig laten zijn, en dat er geïnvesteerd wordt in onafhankelijke, door de gemeenschap geleide voedselwinkels.

Bron: FoodRise

Gerelateerde artikelen → Zie meer