Tholen - Op zijn twintigste stapte hij voor het eerst in de vrachtwagen bij Van der Mey. Inmiddels zijn we ruim drie decennia verder en is Ruud van der Bosch uitgegroeid tot een echte steunpilaar in het bedrijf. Van chauffeur en orderpicker tot planner, teamleider en manusje-van-alles: Ruud heeft alle facetten van het AGF-vak doorlopen. Wat hem drijft? Passie voor groenten en fruit, plezier in het werk en een hecht team om hem heen. "Eigenlijk vind ik alles leuk. Ik ga fluitend naar mijn werk en fluitend weer naar huis."

Begonnen achter het stuur
Ruud groeide op in een familie die al in de groenten en fruit zat. Zijn vader, broer en neefjes werkten op de groothandelsmarkt in Amsterdam. Zelf begon hij bij het bedrijf Jac van der Meij, maar de lange dagen en dagelijkse rit naar de hoofdstad begonnen te knellen. "Elke dag hetzelfde en een uur in de auto, dat trok me niet meer. Toen kwam ik met Peter in contact, wij hebben bij elkaar in de klas gezeten, en zo ben ik begonnen."
In eerste instantie als chauffeur, maar al snel vroeg men hem of hij ook binnen wilde bijspringen. "Iemand was ziek of met vakantie, en ik dacht: waarom niet? Voor ik het wist, kwam ik niet meer op de auto terecht."
Met de tijd meegegroeid
Het bedrijf groeide, verhuisde en professionaliseerde. Ruud groeide mee. "De kleintjes verdwijnen en de groten worden steeds groter," zo concludeert hij nuchter. Ook volgde hij cursussen, waaronder management en productkennis. Dat maakte hem breed inzetbaar. Op de administratie voelde hij zich minder thuis, maar juist zijn geheugen bleek een kracht. "Ik onthoud nummers heel makkelijk. Of het nu telefoonnummers zijn of artikelnummers, ik weet ze gewoon uit mijn hoofd. Dat maakte de orderverwerking voor mij ook makkelijker."
De sector is in de loop van de jaren flink veranderd. Waar vroeger een antwoordapparaat vol bestellingen werd afgeluisterd, verloopt nu bijna alles geautomatiseerd via tablets. Toch vindt Ruud het vak nog steeds mooi. "Het is een fantastisch beroep, maar je moet er wel passie voor hebben. Als je rondloopt met de gedachte: ik moet werken omdat het moet, dan is de groente- en fruitbusiness niets voor jou."
Avonduren en lange weken
Ruud maakte lange tijd weken van 70 tot 80 uur. "Ik stond 's nachts om twee uur op en werkte door tot de middag. Zes dagen per week, en op zondag loste ik ook nog problemen voor klanten op. Ik was niet anders gewend." Uiteindelijk kwam de vraag of hij de avondploeg wilde organiseren en een deel van de inkoop op zich wilde nemen. Dat bleek een schot in de roos. "Het gaf me een heel ander leven. Nu werk ik van zeven uur 's avonds tot een uur of drie, vier 's nachts. Ik maak minder uren, heb elk weekend vrij en ben overdag thuis. Dat bevalt me heel erg goed."
Geen uitdaging uit de weg
Wat kenmerkend is voor Van der Mey, is de servicegerichtheid. "Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Wij zijn een groente- en fruitbedrijf, maar als iemand nootjes, eieren of mayonaise wil, dan zorgen we daarvoor." De breedte van het assortiment laat zien hoe flexibel het bedrijf is. "Wij doen groenten, fruit, zuivel, noten, vegetarische hamburgers – noem maar op. Alles wat een klant nodig heeft, proberen wij te organiseren."
Teamwork en vertrouwen
Na 32 jaar werken bij Van der Mey heeft Ruud een sterke band opgebouwd met zowel collega's als directie. "We kennen elkaar goed en praten heel makkelijk. Als ik ergens niet tevreden over ben, zeg ik dat gewoon. En vaak zegt Peter dan: regel jij het maar, jij hebt er verstand van." Die platte organisatie en het wederzijdse vertrouwen zijn voor Ruud cruciaal. "Ik doe het niet alleen. Ik heb een heel team om me heen dat er voor de volle 100% voor gaat. Wij hebben korte lijnen en staan zeven dagen in de week klaar voor onze klanten. Dat is onze kracht."
De toekomst
Aan stoppen denkt hij voorlopig niet. Voor jongeren die overwegen om in de AGF-sector te stappen, heeft hij een duidelijke boodschap: "Als je niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken, dan is dit een topwereld. Je kunt werken en leren zoveel als je wilt. Maar je moet het wel met passie doen."
Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Gebr. van der Mey vers vlees B.V.
Edisonstraat 16
2171 TV Sassenheim
Tel: +31 (0)252 – 240 240
[email protected]
www.vandermey.nl