Na de flinke plaagdruk van trips in het vorige paprikaseizoen, kijken de vroege telers in het Zuid-Spaanse Almería – vooral in Berja en Dalías – met weinig vertrouwen naar de nieuwe oogstperiode. De eerste signalen stemmen niet bepaald hoopvol.
"Ik vrees dat we ook dit jaar opnieuw flinke schade gaan zien door trips", zegt Guillermo Luque, directeur van paprikateler Daliber. "Sommige collega's hebben er zelfs voor gekozen helemaal geen paprika te planten. Maar in onze regio lijkt het probleem nu al erger dan vorig jaar. En ik denk dat het in El Ejido niet veel beter zal zijn."
© Daliber
Omdat de telers in Berja en Dalías vroeg planten, zijn ze ook als eerste blootgesteld aan de plaaginvallen. Volgens Luque zijn er nu al tekenen van Thrips parvispinus, een van de schadelijkste soorten. "Hopelijk zit ik ernaast, en helpt het weer mee. Maar als de hitte aanhoudt, zijn de plagen haast niet te vermijden. We hebben dan ook dringend behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld met gerichte toelating van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen in risicoperiodes."
Maar ook dat is geen wondermiddel. "De effectiviteit van bestaande middelen neemt af. Resistentie is een groeiend probleem, en met het warmere klimaat zullen we alternatieven nodig hebben. Als we niet kunnen beschermen wat we planten, gaat er steeds meer productie verloren, en dus ook aanbod."
© Daliber
Voor de biologische teelt van de blokpaprika's is de situatie nog lastiger. "Het is haast niet te doen", zegt Luque. "Naast Scirtothrips dorsalis hebben we hier ook veel last van spint en bladluis. En in El Ejido zorgt Thrips parvispinus al jaren voor complete misoogsten bij biotelers."
Dat ligt volgens hem niet aan monocultuur, maar aan het klimaat. "Wij planten al in mei en oogsten vanaf juli, dus onze gewassen krijgen de volle laag tijdens de zomerhitte. Pas vanaf september, als het wat afkoelt, neemt de druk van plagen iets af. Het helpt dat we iets hoger liggen, maar trips blijft een ernstige bedreiging voor biologische teelt."
Gangbaar en biologisch groeien naar elkaar toe
De kloof tussen biologische en gangbare teelt wordt kleiner, merkt Luque. "Veel conventionele telers nemen technieken over uit de biologische sector. Toch zullen zij altijd iets meer ruimte hebben om in te grijpen bij plaagdruk."
Voor de lange termijn ziet hij de biologische teelt blijven bestaan. "Beide systemen zullen naast elkaar blijven bestaan, al groeien ze qua aanpak steeds meer naar elkaar toe."
© Daliber
Wat hem steekt, is het verschil in eisen tussen Europese telers en derde landen. "Wij moeten aan strenge regels voldoen. Maar producten uit landen buiten de EU worden nauwelijks gecontroleerd, ook al gebruiken ze middelen die bij ons al jaren verboden zijn."
Toch blijft de afzet goed. Daliber oogst jaarlijks zo'n vijf miljoen kilo blokpaprika's, bestemd voor onder andere Duitsland en Frankrijk. "Daar weten ze wat het betekent om biologische paprika's te telen onder deze omstandigheden. Die waardering is er nog steeds. Maar het verklaart ook waarom steeds meer telers ermee stoppen", besluit Luque.
Voor meer informatie:
Guillermo Luque (manager)
Daliber
Tel: +34 626 99 48 96 (Spanje)
[email protected]
www.daliber.com