Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erwin Savenije van Emsland Gemüse over het tomatenseizoen 2025:

"Veranderingen in teeltschema leidden tot goede, stabiele afzet"

Tholen - Traditiegetrouw maakt de glastuinbouw na de zomervakantie een voorzichtige tussenbalans op. "We zijn van start gegaan met vrij lage tomatenprijzen en het niveau is nog altijd ondermaats, zeker als je kijkt naar de gestegen kosten, waar we mee te maken hebben. De realiteit is helaas dat de telersprijzen nog altijd te laag zijn. Deze scheve verhouding zien we echter op de keper beschouwd al sinds 2023", meldt Erwin Savenije, teeltmanager bij Emsland Gemuse, net over de grens in het Duitse Emsbüren.

© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nlEmsland Gemuse maakt deel uit van de Emsflower-groep (sierteelt) en teelt in opdracht van afzetorganisatie Landgard tomaten voor de Duitse Retail. Het gros van de oogst wordt binnen de deelstaat Nedersaksen afgezet. Op de foto: Erwin Savenije.

Veranderingen in ras- en teeltschema
"Vorig jaar was de afzet vanaf de start van het seizoen zeer matig, waardoor uiteindelijk grote volumes tegen zeer lage prijzen richting het buitenland zijn gegaan. Dit heeft ons ertoe bewogen om een aantal veranderingen door te voeren: zo hebben we onze totale tomatenproductie dit jaar met 3 hectare opgeschaald naar 18 hectare, waarbij het areaal premium trostomaten is gegroeid ten koste van de grove trostomaat. Dit bleek een juiste beslissing, aangezien de afzet dit jaar beduidend beter en vooral stabieler is. Ook tijdens de vakantieperiode zagen we een goede vraag en konden we zelfs collega's ondersteunen met onze trostomaten. Volgend jaar zullen we dan ook naar verwachting ongeveer hetzelfde teeltschema hanteren", vervolgt Savenije. De laatste tomaten worden normaliter rond week 48/49 geoogst.

© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nlSweeterno-trostomaten

Naast de trostomaat herbergt het kascomplex eveneens cocktail-, vlees- en cherrytomaten. Op rasniveau bevindt ook Emsland Gemuse zich midden in de transitie naar ToBRFV-resistente rassen: "Bij cocktailtomaten zetten we naast Brioso inmiddels ook in op proeven met het ras Saint Anna, terwijl we in het segment vleestomaten de Falkland als nieuw ras telen." Bij trostomaten verloopt de overgang daarentegen wat moeizamer, beaamt Savenije. "We hebben wel wat proeven met HR-rassen lopen, maar de ervaring leert dat het aantal opties in ons segment, namelijk de smaaktomaat, vooralsnog beperkt is."

© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Sweeterno-trostomaten (l) en vleestomaten van het ras Falkland. Naast de hoofdoogst vanaf week 26 konden dit jaar op kleinere schaal (ca. 3.6 ha) vanaf week 17 ook tomaten van het ras Sweeterno voor het vroege segment geoogst worden.

Arbeidskrachten uit Centraal-Azië
Niet alleen op rasniveau, maar ook op andere vlakken is de sector zoekende, stelt de tomatenspecialist vast. "De huidige glastuinbouw kent natuurlijk nogal wat uitdagingen. Energie treft ons gelukkig minder, aangezien we al enkele jaren van het gas af zijn en over houtketels beschikken. Wel hebben we te maken met een groeiend tekort aan arbeidskrachten en stijgende lonen. Zo hebben wij dit jaar voor het eerst seizoenarbeiders uit Centraal-Azië, met name Tadzjikistan en Kazachstan, op ons bedrijf. Onder meer door de taalbarrière en de papierwinkel die erbij komt kijken om mensen van buiten de EU te werk te stellen, kleven hier helaas wel wat nadelen aan."

Ook de handel staat ondertussen voor een moreel dilemma: aan de ene kant wil men tomaten uit regionale teelt, maar er worden tegelijkertijd het hele jaar door op grote schaal tomaten uit lage lonenlanden geïmporteerd. "Hoewel ik de afweging puur op basis van prijs kan begrijpen, gaat het om meer dan alleen marges, maar vooral ook om het creëren van bestaanszekerheid voor binnenlandse telers."

© Emsland Gemüse

Toekomst van de glastuinbouw
Niettemin blijft Savenije hoopvol: "We hebben sinds enkele jaren tijdens het seizoen een aantal stagiairs uit zowel Nederland als Duitsland op ons bedrijf. Dit zijn veelal jongeren die in en met de tuinbouw zijn opgegroeid en boordevol energie, ideeën en ambitie zitten. Ook dat mag naar mijn idee weleens wat meer benoemd worden." Zelf geeft het Nederlands-Duitse teeltbedrijf het goede voorbeeld en houdt men met het oog op de toekomst meerdere opties open. "Wij denken echt wel breder dan tomaten en staan ook niet onwelwillend tegenover hydrosla, waar we natuurlijk op beperkte schaal al enige ervaring mee hebben, maar bijvoorbeeld ook komkommers."

Voor meer informatie:
Erwin Savenije
TB Emsland Gemüse GmbH
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren, Duitsland
Tel.: +49 172 7952831
[email protected]
www.emsflower.de

Gerelateerde artikelen → Zie meer