Tholen - Aan de Maasstraat in Amsterdam-Zuid is Groentejuwelier Vork al ruim zeventig jaar een begrip. Een jaar geleden is de zaak overgenomen door Murat Cingi en zijn dochter Dilara, die gezamenlijk de rijke traditie van Vork met veel eerbied en energie wil voortzetten. "We hebben niets veranderd, niet aan het assortiment en ook niet aan de smaak, alleen de service is uitgebreid", vertelt Dilara. "We hebben nu een website waar mensen kunnen bestellen en een bezorgservice."
© Marjet Lubbers-Bruijnse | GroentenNieuws.nlDe nieuwe eigenaar Murat en oude eigenaar John, samen met vaste medewerker Stijn. Op de achtergrond een foto van Ben Vork
De winkel is een belangrijke waarde voor de wijk. Oprichter Ben Vork begon er in 1953, kwaliteit en klantgerichtheid stonden vanaf dag één centraal. Ben Vork bouwde de zaak in de Rivierenbuurt op en zag drie zoons ieder hun eigen weg gaan in Amsterdam en de AGF. Een zoon zette de winkel in de Maasstraat voort, de tweede startte een winkel op het Gelderlandplein (La Fourchette) en de derde op de Keizersgracht. Zo groeide de naam Vork uit tot een synoniem voor kwaliteit en vakmanschap in Amsterdam.
Bij Vork in de Maasstraat werd in de loop der tijd werd sterk ingespeeld op de behoeften van de klant. De winkel werd uitgebreid met een professionele keuken waar dagelijks versbereide soepen, sappen, salades en maaltijden worden gemaakt. Dit alles vindt gretig aftrek bij de ouderen en drukbezette Amsterdammers. "Vooral aan het einde van de dag is het hier heel druk. We verkopen tegenwoordig al veel meer maaltijden dan groente. Nieuwe klanten zijn vaak jongeren die om een gezonde maaltijd komen", vertelt Dilara. "We maken alles dagelijks vers en zo blijft ook alles in de winkel heel vers en van topkwaliteit."
Aan dat concept hebben Dilara en haar vader niets veranderd, maar om de service te verbeteren is een website gemaakt en kunnen klanten hun bestelling laten bezorgen. "We hebben ook veel oudere vaste klanten en voor veel wordt het lastiger om naar de winkel te komen. Daarom leveren we het aan huis."
De zaak is zorgvuldig overgedragen door John Vork die de nieuwe eigenaren een jaar heeft begeleid om hen in te werken. Murat is echter geen onbekende in de branche. Jarenlang werkte hij als verkoper bij Vroegop Windig op het Food Center Amsterdam. Toen dat bedrijf stopte, nam hij samen met een zakenpartner een winkel in Bloemendaal over. Toch voelde dat niet als de juiste match. "Twee kapiteins op één schip bleek lastig. Toen de kans voorbij kwam om Vork over te nemen, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik beschouw het als een grote eer om deze prachtige zaak voort te zetten," vertelt Cingi. Zijn achtergrond bij de groothandel maakt dat hij de markt door en door kent. Inkopen doet hij op het Foodcenter, zachtfruit komt direct van de teler. Met die ervaring en samen met zijn dochter wil hij de erfenis van Vork bewaren én verder uitbouwen. "Deze winkel heeft een ziel. Klanten komen hier niet alleen voor de beste producten, maar ook voor het persoonlijke contact. Dat moet zo blijven."
Voor meer informatie
VORK
Maasstraat 85
1078 HG Amsterdam
T: 020 664 0999
[email protected]
www.groentehandelvork.nl