Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe is het met de broers Van Heumen?

Van kiemen naar nieuwe koers

Tholen - Vanuit het Gelderse Kerkdriel voorzag het familiebedrijf Hamu jarenlang supermarkten, groothandels en verwerkers van taugé en andere kiemgroenten. Na de overname door de tweede generatie, broers Mark, Erwin en Luc van Heumen, volgden bewogen jaren met een faillissement, een doorstart als Taste Sensations en uiteindelijk de verkoop van machines aan concurrent Evers Specials. Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de productie stopte. Hoe is het nu met de broers?

"Onze ouders hebben altijd een mooi bedrijf gehad," vertelt Mark in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel. "We zijn daar van jongs af aan in meegegroeid. Voor ons was het heel vanzelfsprekend om te helpen, mee te draaien, en uiteindelijk ook in te stappen." De broers werkten nauw samen, met ieder hun eigen verantwoordelijkheden en hebben er alles aan gedaan om het bedrijf voort te zetten. Mark en Erwin combineerden daarbij hun eigen activiteiten met het draaiend houden van het bedrijf. Luc, de jongste van de drie, combineerde het volgen van een opleiding aan de HAS met het werken in het familiebedrijf.

Kwetsbare markt
Het bedrijf voortzetten leek een logische stap, maar de realiteit bleek weerbarstig. "We kwamen van crisis naar crisis," herinnert Mark. "De EHEC-crisis van 2011 was een mokerslag. De verkoop van kiemgroenten stortte in. Vlak daarvoor hadden we het bedrijf overgenomen." De kiemgroentemarkt heeft een uniek karakter: vers, snel bederfelijk en een relatief laag volumeproduct. "Het is een prachtig product," vertelt Erwin, "maar het staat niet op het boodschappenlijstje. Voor champignons rij je terug naar de winkel, voor taugé laat je het zitten als het er niet is." Daar komt bij dat het productieproces nauw luistert. "We draaiden 365 dagen per jaar," zegt Luc. "Eén dag stilstaan betekende kwaliteitsverlies. Dat betekent personeel oproepen op feestdagen, weekenden, nachten. Dat vraagt veel van een team en van jezelf als ondernemer."

Van Hamu naar Taste Sensations
In 2013 besloten de broers het roer om te gooien. Onder de nieuwe naam Taste Sensations zetten ze in op innovatie, marketing en verbreding van het assortiment. "We wilden kiemgroenten positioneren als smaakmaker in plaats van als bijproduct," legt Mark uit. Helaas bleek het moeilijk om een goede positie te veroveren. "We konden goed produceren, maar commercieel waren we niet supersterk." Grotere spelers als Evers Specials en Van der Plas hadden meer schaal en slagkracht. Uiteindelijk werd Taste Sensations in 2024 verkocht, de activiteiten en machines gingen over naar concurrent Evers. Voor de broers startte een nieuwe toekomst.

Trekpleister, installaties en advies
Voor Mark, de oudste van het trio, betekende dit de terugkeer naar een oude liefde. "Ik ben op mijn veertiende begonnen in een cafetaria en eigenlijk nooit gestopt. Ik bleef er altijd een uurtje per week werken, het is een plek waar mensen altijd vrolijk binnenkomen," vertelt hij. Toen hij de cafetaria kon overnemen, twijfelde hij geen moment en na het stoppen van Taste Sensations besloot hij zich daar volledig op te richten. Mark bouwde de cafetaria uit tot een lokale trekpleister en hij denkt na over verdere professionalisering. "We zijn bezig met uitbreiding van het menu, betere automatisering en mogelijk gaan we starten met bedrijfscatering. Maar alles stap voor stap. Ik heb geleerd dat groei alleen loont als je het kunt dragen."

Voor Erwin betekende het een overstap naar de techniek, wat een logische vervolgstap was. "Ik was altijd al degene die het machinepark onderhield en verbeterde," zegt hij. "De technische kant van ondernemen lag mij van nature." Na de beëindiging van Taste Sensations besloot hij zijn nevenactiviteit, de installatie van airco's en warmtepompen, om te vormen tot een volwaardig bedrijf: HMS Installaties.

"Inmiddels ben ik fulltime actief met installatiewerk. Zeker met de energietransitie is de vraag enorm gegroeid," vertelt hij. Door zijn ondernemersachtergrond kan Erwin klanten ook adviseren over investering, rendement en duurzaamheid. "Die kennis komt direct voort uit alles wat we in de AGF meemaakten. Je leert denken in risico's, planning en betrouwbaarheid – dat pas ik nu een-op-een toe." Met HMS Installaties bedient hij zowel particulieren als kleine bedrijven in de regio. Groeiambities zijn er wel, maar gecontroleerd: "Ik hoef geen dertig man in dienst. Liever een klein, wendbaar team en tevreden klanten. Dat past beter bij mij."

Luc koos na het stoppen met Taste Sensations bewust voor meer stabiliteit. "Na jaren van onzekerheid, dagelijkse deadlines en 365-dagen-productie had ik behoefte aan ademruimte," vertelt hij. Inmiddels werkt hij als zelfstandig bedrijfskundig adviseur bij LUMA Consult in de agrarische sector, met een focus op loonwerkbedrijven, coöperaties en familiebedrijven. "Ik help bedrijven bij het verbeteren van processen, het maken van strategische keuzes en het analyseren van bedrijfsmodellen. Niet vanaf de zijlijn, maar echt als sparringpartner. Mijn ervaring als ondernemer in een kwetsbare keten maakt dat ik ondernemers goed begrijp, ik spreek hun taal." Daarnaast blijft hij actief als bestuurslid binnen de ZLTO. "Het boerenbedrijf zit nog steeds in mijn hart." Een terugkeer naar het ondernemerschap sluit hij echter niet uit. "In zeker zin mis ik het wel. Die vrijheid, die verantwoordelijkheid, dat blijft trekken."

Hoewel de broers niet langer samen ondernemen, is hun onderlinge band sterk gebleven. In Marks cafetaria komen de broers nog geregeld samen. "Het blijft een ankerpunt," zegt hij. "En als er iets is, een klus, een advies, een helpende hand, dan staan we er altijd voor elkaar. Maar het voelt vrijer."

Dit artikel verscheen eerder in editie 8, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer