Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kasgroenteteelt op Kreta:

"Liever twee verschillende vroege gewassen na elkaar in plaats van een jaarronde teelt van één gewas"

In Tympaki, het vroegste groenteteeltgebied van Kreta, is onlangs het plantseizoen voor herfst- en wintergroenten in de kassen van start gegaan. "Deze plantcyclus is begonnen op 10 augustus en loopt vrijwel tot het einde van deze maand. Het areaal blijft nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Wel zien we enkele belangrijke interne verschuivingen. Naast de komkommers, die populair blijven onder onze telers, is er een toename in vroege tomaten, deels ten koste van de Florina paprika's – rode, zoete en lange," zegt Manolis Mperkakis, de algemeen directeur van de lokale coöperatie AC Tympaki, begin september.

© AC Tympaki

Volgens Mperkakis weerspiegelt deze ontwikkeling een bredere verandering in het seizoensplan: "Florina paprika's zijn nog steeds erg rendabel, maar deze worden traditioneel jaarrond geteeld. Dit betekent dat telers ze één keer planten en tot mei in productie houden. We merken echter dat veel telers de voorkeur geven aan twee opeenvolgende vroege teelten in plaats van één langdurige. Daarom vervangen ze een deel van de Florina paprika's door vroege tomaten, die vanaf eind augustus beschikbaar zijn. Vervolgens worden deze tomatenplanten verwisseld voor andere vroege gewassen, zoals meloen. Op deze manier streven telers naar een stabieler en hoger inkomen."

"Ook het areaal oktobertomaten zal dit seizoen in lijn met deze strategie verminderen. In november begint echter het hoogtepunt van onze groentenoogst," benadrukt Mperkakis.

© AC Tympaki

Met betrekking tot de huidige verkoop merkt Mperkakis op dat het toeristische seizoen en de vraag uit de horeca niet voldoende waren om de prijzen stabiel hoog te houden. "Op dit moment is de zomerkomkommer het belangrijkst voor onze coöperatie, zowel in productie als afzet. Telers hebben langer zomerkomkommers geteeld door de aantrekkelijke prijzen van vorig seizoen en om hun personeel in dienst te houden tot de herfstteelten beginnen. Toch zijn er enkele dagen geweest met lagere prijzen, rond €0,20/kg. Sinds de export recentelijk weer is opgestart, zijn de prijzen gestegen tot €0,80/kg," besluit Mperkakis.

Voor meer informatie:
Manolis Mperkakis
AC Tympaki
Tel: +30 289 205 1254
[email protected]
https://ast.opast.gr/

Gerelateerde artikelen → Zie meer