De Duitse oogst van vollegrondskruiden begon veelbelovend, maar de veelal extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben hun sporen nagelaten. "Op alle locaties – hier in Bornheim, in Franken en in het Spreewald – startte het seizoen volgens plan, en in de eerste fase van de oogst zagen we consistente hoeveelheden en kwaliteiten. Echter, de plotselinge hittegolf vanaf eind juli zette sommige gewassen flink onder druk. In het ergste geval konden we bepaalde velden helemaal niet oogsten. In dat opzicht verloopt het seizoen tot nu toe heel anders dan vorig jaar, toen de oogst aanvankelijk traag op gang kwam, maar zich gaandeweg sterk herstelde," aldus Artur Lammert, mededirecteur van Dreesen Frische Kräuter.
© Dreesen Kräuter Eind april kon de eerste Duitse bieslook uit de vollegrond al worden aangeboden. De oogst in de vollegrond eindigt geleidelijk vanaf eind september, waarna het bedrijf overstapt op geïmporteerde producten uit Zuid-Europa en Oost-Afrika. Op de foto citroenmelisse in de folietunnel.
Vooral dille heeft de afgelopen tijd flink te lijden gehad. Lammert: "Dille is een delicaat en daardoor gevoeliger gewas. Hoewel ik nog geen exacte cijfers heb, was er soms sprake van totale verliezen in bepaalde teeltlijnen. Gelukkig beschikken we over meerdere locaties in verschillende teeltgebieden in Duitsland, maar het was soms een uitdaging om de handel volgens de vraag te bevoorraden. In andere jaren konden we bij tekorten altijd terugvallen op geïmporteerde producten uit Spanje en Italië. Door de recordhitte was er dit jaar echter ook in Spanje erg weinig beschikbaar, wat soms tot tekorten leidde. We richten ons nu op een breed assortiment variëteiten per gewas om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan."
Voor andere kruiden was de aanvoersituatie gunstiger, vervolgt Lammert. "Zo was er bijvoorbeeld veel platte peterselie, wat enige druk zette op de afzet. De prijzen voor dille zijn daarentegen aanzienlijk gestegen, in lijn met de beperkte beschikbaarheid. Over het algemeen merken we dat de vraag naar speciale gewassen zoals basilicum, platte peterselie en dille in de zomer blijft toenemen. Daarnaast zien we een groeiende belangstelling voor rozemarijn en tijm, die op het verkooppunt steeds vaker worden gepromoot als barbecuekruiden voor vlees en vis. Basilicum profiteert vooral van winkelacties voor tomaten, die op regelmatige momenten in het jaar worden georganiseerd."
© Dreesen Kräuter De kruiden van Dreesen zijn voornamelijk verkrijgbaar in flowpacks of duurzame plastic trays. Naast duurzaamheid zijn houdbaarheid en productbescherming belangrijke kenmerken bij productverpakkingen.
Dreesen Frische Kräuter is gespecialiseerd in de inkoop en handel van kruiden en cressen. Naast eigen teelt in Duitsland en import uit Zuid-Europa en Oost-Afrika werkt het familiebedrijf sinds twee jaar samen met Leafood, een ultramoderne, CO₂-neutrale vertical farm in Litouwen. Lammert: "Deze samenwerking helpt ons om pieken in de vraag naar geselecteerde producten zoals basilicum en microgreens op te vangen." Ondertussen wordt het assortiment van cressen geleidelijk uitgebreid. "De nieuwste innovaties zijn onder andere erwten- en knoflookcress. Onze cressen bereiken de consument via diverse verkoopkanalen, of het nu gaat om foodretail, catering of verwerkende bedrijven, en de vraag blijft groeien vanwege de huidige gezondheids- en voedingstrends."
© Dreesen Kräuter
Het Dreesen Kräuter-team bij de Gemüsering-stand op Fruit Logistica dit jaar. Links Artur Lammert en tweede van rechts Robert Dreesen.
Bezoek het bedrijf tijdens Fruit Attraction op de Gemüsering stand: 8B05
Voor meer informatie:
Artur Lammert
Dreesen Frische Kräuter GmbH & Co KG
Rosental 30
53332 Bornheim, Duitsland
Tel.: +49 22 27 91 87 68
[email protected]
http://www.dreesen.de