Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
oogst weer van start

Vlaams-Brabantse tafeldruif populair: "De mensen staan er voor in de rij, maar er zit een grens aan"

Tholen - Sinds maandag is het Belgische druivenseizoen weer van start gegaan in het Vlaamse Overijse. De nieuwe oogst, die de laatste tijd veel aandacht krijgt vanwege het beperkte aantal telers, maar blijvend populair is onder consumenten, wordt elk jaar vol verwachting tegemoetgezien. "Ook dit jaar zijn we weer letterlijk en figuurlijk losgebarsten", vertelt Ronald Vanderkelen van het teeltbedrijf Druiven Ronald Vanderkelen dinsdag.

Sinds 2008 heeft de Vlaams-Brabantse tafeldruif een beschermde oorsprongsbenaming BOB-label van de EU, wat betekent dat alleen druiven uit deze regio die volgens traditionele methode zijn geteeld deze naam mogen dragen. Dat doet Ronald dan ook al sinds jaar en dag. "En elk jaar is het begin van het seizoen weer een mooi moment. We hebben een vaste datum dat we starten en dit communiceren we ook, waardoor iedereen ons bij de start altijd goed kan vinden. Zaterdag hebben we al richting de 50 kilo verkocht en met de officiƫle start gisteren is er al zo'n 100 kilo weggegaan. Vanaf de start staan de mensen voor de deur en dat zal de komende maand niet meer veranderen. Deze aantallen zullen we iedere dag wel houden tot het einde van het seizoen eind september."

Over de druiven zelf is Ronald ook meer dan tevreden. "We hebben natuurlijk heel veel zon gehad, dus dat was voor de druiven uitermate voordelig. De komende dagen lijkt dit aan te houden. Zowel voor het suikergehalte als de consumptie is dit mooi. Het is gelukkig ook niet te warm, dus de druiven zijn er goed tegen bestand. Als het richting de 35 graden wordt, kan het nog wel eens een probleem geven, maar dat is nu zeker niet het geval. Het is misschien alleen wat warm om te plukken, maar vooralsnog is ook dat nog prima uit te houden, hoor. Daarna gaan we ook stilletjes naar eind augustus, waardoor de temperaturen langzaam zullen dalen en we een mooi seizoen tegemoet gaan."

De verkoop is overigens nooit een probleem, zo stelt de teler. "Dat is de laatste 20 jaar explosief toegenomen en dat zal alleen maar door blijven gaan. We zijn met zo weinig telers, maar er is zo veel vraag. We raken alles makkelijk kwijt." En dat terwijl de prijzen toch elk jaar wel licht blijven stijgen. "Ja, ook wij zijn dit jaar van 18,50 naar 18,80 euro per kilo gegaan. Het leven wordt duurder en de teelt ook, maar de mensen zijn bereid het te betalen. Ik zie het ook bij collegatelers. Toch is het altijd even aftasten hoeveel je kunt stijgen. De mensen staan er voor in de rij, maar er zit een grens aan. Als ik 25 euro ga vragen, kun je klanten ook wegjagen, dus ik probeer de stijging altijd te minimaliseren. Vooralsnog voorzie ik ook dit seizoen geen enkel probleem om mijn druiven in de komende maand mooi te verkopen."

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Druiven Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse, Belgiƫ
Tel.: +32 471 84 45 96
[email protected]
www.druivenronaldvanderkelen.be

Gerelateerde artikelen → Zie meer