Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) heeft een aanvraag ontvangen om het gebruik en de verkoop van genetisch gemodificeerde (GMO) paarse tomaten in Australië en Nieuw-Zeeland goed te keuren.
De tomaten bevatten genen van de leeuwenbekplant, Del en Ros1-N, die de aanmaak van blauwe pigmenten stimuleren. Hierdoor krijgen de tomaten zowel een paarse schil als paars vruchtvlees. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen de tomaten vers worden verkocht of verwerkt worden in producten zoals zongedroogde tomaten of tomatenpasta.
Volgens FSANZ heeft hun veiligheidsbeoordeling "geen zorgen voor de volksgezondheid of veiligheid gevonden bij voedsel van paarse tomatenlijnen met Del/Ros1-N. Het is net zo veilig als voedsel van conventionele tomatenrassen."
FSANZ-directeur Dr. Sandra Cuthbert verklaarde dat dit het zesde genetisch gemodificeerde voedsel is dat wordt beoordeeld in samenwerking met Health Canada om goedkeuringsprocessen te versnellen. "Als het wordt goedgekeurd, moet voedsel van deze tomatenlijnen volgens de voedselnormen van Australië en Nieuw-Zeeland worden gelabeld als genetisch gemodificeerd. Zo hebben consumenten de informatie die zij nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken," aldus Cuthbert.
De aanvraag betreft uitsluitend het gebruik van GMO-paarse tomaten als voedsel. In Australië wordt een aparte aanvraag voor commerciële teelt beoordeeld door de Gene Technology Regulator. In Nieuw-Zeeland is hiervoor goedkeuring van de Milieubeschermingsautoriteit nodig. De invoer van zaden in beide landen blijft onderworpen aan bestaande biosecurity- en quarantaineregels. Het indienen van openbaar commentaar op de aanvraag is mogelijk tot 10 september.
Bron: RNZ News