Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oorzaak verwelking paprikaplant combinatie van factoren

Op paprikabedrijven blijven nog steeds paprikaplanten plotseling verwelken. Eerder onderzoek van Normec Groen Agro Control toonde aan dat planten ziek werden na besmetting door een ziekteverwekkende stam van Fusarium oxysporum (FORC). De planten verwelkten, herstel bleef uit en veel planten stierven af. In de praktijk verliep het verschijnsel anders. Daar werden planten weliswaar slap, maar veel planten herstelden ook weer.

Telers waren er niet van overtuigd dat de aantasting werd veroorzaakt door FORC. Mogelijk dat omgevingsfactoren in het wortelmilieu, zoals zuurstof- en vochtgehalte een rol zouden spelen bij het ontstaan van verwelking. Omdat in 2024 geen onderscheid kon worden gemaakt tussen ziekteverwekkende en niet- ziekteverwekkende Fusarium ontstond er veel discussie over de oorzaak van verwelking. Er is inmiddels wel een q-PCR FORC toets ontwikkeld door ILVO uit België.

In Nederland is een monitoringsonderzoek gestart door Stichting Control in Food and Flowers (SCFF) in opdracht van de gewascoöperatie Paprika van Glastuinbouw Nederland, meldt Joke Vreugdenhil namens Glastuinbouw Nederland. Bij zes onderzochte bedrijven waar verwelking optreedt, heeft het ILVO met de ontwikkelde q-PCR toets nergens FORC aangetoond. Observaties wijzen uit dat mogelijk een combinatie van factoren in het wortelmilieu de symptomen veroorzaken.

De meest aannemelijke oorzaken lijken: slechte wortelkwaliteit, hoge bacterieaantallen in de stam en stengel van de plant en aantasting door Fusarium solani. In de meeste gevallen, maar niet altijd, worden in eerste instantie slechte wortels waargenomen waarna er vervolgens hoge aantallen bacteriën in de stengel worden gemeten. Verder is opmerkelijk dat planten aan het uiteinde van druppelslangen, waar de laagste zuurstofconcentraties in het water worden gemeten, als eerste slap gaan.

Het monitoringsonderzoek gaat de komende tijd nog door, zowel op bedrijven met uitval als bij de monitoringsgroep.

Financiering onderzoek
Het onderzoek is mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit een breed consortium. Veredelaars Syngenta, Rijk Zwaan en Enza Zaden, substraatleveranciers Grodan en Saint-gobain Cultilene doen mee, net als toeleveranciers Royal Brinkman en Roam Technology. Ook Plantum draagt bij aan het project en het onderzoek krijgt subsidie van Stichting Hagelunie/Interpolis.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen → Zie meer