Tholen - Luc van Wylick van Wymo Venlo loopt al heel wat jaartjes mee. Inmiddels staat zijn teller op 35 jaar bij het stoombedrijf. Zijn vader startte het in 1973.
In die periode heeft hij de tuinbouw zien veranderen. "Teeltbedrijven zijn groter dan ooit, en daarmee verdwijnt het familiaire. Het wordt zakelijker. We eten niet vaak meer mee aan de keukentafel bij het telersgezin. Nee, nu is er een kantine, met alles erop en eraan."
Als stoombedrijf verschuift de focus van Wymo Venlo naar de aardbeienteelt; vooral de trays en de bakken of potten bij de plantenkwekers en aardbeientelers. "Het stomen van substraat en grond gebeurt nog wel, maar neemt af – evenals de bijbehorende teelten. De sierteelt waarvoor we stoomden, is veelal verhuisd naar gunstigere delen van de wereld. Met 'gunstiger' bedoel ik vooral landen met lagere arbeids- en energiekosten. Vlak niet uit wat de energiebelasting doet met de teelt in Nederland. Sommige teelten verdwijnen gewoon. En ik snap het wel."
Het gesprek dat we hebben om dit artikel te schrijven, vindt ook plaats bij een aardbeienbedrijf: Franken Fruits in Zevenbergen. Op deze locatie werden onlangs de aardbeienbakken gestoomd door Wymo Venlo. Bij aankomst stonden de bakken al netjes gestapeld op pallets klaar.
© Wymo Venlo
© Wymo Venlo
En Luc heeft ervaring – dat zie je. In een oogwenk is de hele stapelrij in de zeilen gepakt, hermetisch afgesloten en zijn de slangen aangesloten. De motoren ronken al snel. Het stomen kan beginnen. Luc: "Wij gebruiken een hogedrukketel. Dat is effectiever. Door de hetere en drogere stoom kan er zo schoon mogelijk met een nieuwe teelt worden gestart. We kunnen met onze ketel tot wel 1.000 pallets met bakken en/of trays per dag stomen."
© Wymo Venlo
En na de klus worden de slangen rap weer opgerold
Voor meer informatie:
Wymo Venlo BV
[email protected]
www.wymo.nl