Terwijl de oogst van vollegrondsaardbeien in Duitsland al op zijn einde loopt, zijn glastuinbouwbedrijven pas halverwege hun seizoen. Duitse kasaardbeien blijven daardoor tot ver in december beschikbaar op de markt. Een van de vaste leveranciers aan de Duitse retail is het familiebedrijf Janssen uit het Niederrhein-gebied. Al jarenlang biedt het bedrijf zijn aardbeien exclusief aan via telerscoöperatie Landgard.
"Dit jaar zijn we uitzonderlijk vroeg begonnen: op 15 maart konden we al de eerste Fandango-aardbeien oogsten," vertellen Volker Janssen en zijn zoon Dominik, die samen het bedrijf Edelrot leiden. "We hebben geprofiteerd van de beperkte aanvoer uit Spanje, waardoor we snel toegang kregen tot een ontvankelijke markt met goede prijzen."
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Dominik Janssen leidt het bedrijf samen met zijn vader Volker. Rechts: Zomeraardbeien van het ras Opera.
"Een paar jaar geleden zijn we overgestapt op drie teelten per jaar in plaats van twee," vertelt Volker Janssen, die op circa vijf hectare kassen aardbeien teelt. "We merkten dat de prijzen voor zomeraardbeien stijgen, doordat de productie in de volle grond afneemt."
Momenteel liggen de prijzen iets boven het niveau van vorig jaar. "In de retail staat leveringszekerheid voorop. De vraag overtreft het aanbod, wat een positieve invloed heeft op de prijs."
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
De kas met aardbeien
Ras Opera domineert aardbeienseizoen tot eind juli
Het ras Opera, dat tot eind juli wordt geoogst, bepaalt momenteel het merendeel van de productie. "Opera is een van de weinige aardbeienrassen die temperaturen boven de 30 graden goed aankan. Dit is ons tweede jaar dat we dit ras telen," legt Volker Janssen uit.
Tot aan de zomervakantie blijft de verkoop doorgaans hoog en stabiel, aldus junior manager Dominik Janssen. "In vergelijking met de lente zijn de oogstvolumes in de herfst lager, maar dat staat in verhouding tot de afgenomen vraag. Over het algemeen ontvangen we de hoeveelheden die binnen de programma's zijn afgesproken, hoewel aardbeien in het verkooppunt minder populair zijn dan in het begin van het seizoen."
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
In de kas van de familie Janssen groeit en bloeit een tiental aardbeienrassen.
Elsanta blijft gewaardeerd ondanks afname areaal
Naast de nieuwere, moderne rassen wordt nog altijd de beproefde Elsanta geteeld, ooit het boegbeeld van de Duitse aardbeienproductie. De teeltcapaciteit van Elsanta is de afgelopen jaren geleidelijk afgenomen.
"Tot enkele jaren geleden was meer dan de helft van onze kassen gevuld met Elsanta," vertelt Volker Janssen. "Door stijgende arbeidskosten is Elsanta voor ons minder aantrekkelijk geworden, omdat de plukprestaties lager zijn dan bij andere rassen. Toch behoudt Elsanta zelfs in november haar prachtige kleur, waardoor ze nog steeds bestaansrecht heeft als herfstaardbei." Daarom blijft Elsanta op ongeveer twee hectare staan, met een plukperiode van begin oktober tot het einde van het seizoen. Daarnaast wordt ook het ras Malling Centenary geteeld als laat-seizoendrager.
Het managementteam ziet toekomst in de rassen Parlango en Fandango voor het vroege segment. Dominik Janssen: "We willen het ras Fandango op middellange termijn verder uitbreiden. Ook richten we ons op het ras Florice, een zomeraardbei waarvan collega's melden dat deze goede resultaten kan opleveren."
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Een van de grootste uitdagingen in de aardbeienteelt is de verdere beperking van toegestane gewasbeschermingsmiddelen. Om hoogwaardige aardbeien te blijven produceren, maakt het bedrijf onder andere gebruik van nuttige insecten en UV-robots.
Duitse aardbeien nog steeds in opmars
De kwestie van het minimumloon hangt als een zwaard van Damocles boven de aardbeienteelt, aldus Dominik Janssen. "De arbeidskosten zijn de afgelopen jaren voortdurend gestegen en moeten worden doorberekend in de productprijs. Buurlanden zoals Nederland en België kampen met dezelfde problemen, terwijl de situatie in lagelonenlanden zoals Spanje anders is."
Om concurrerend te blijven in het vroege segment, vooral in maart en april, en de hogere prijs te rechtvaardigen, is het volgens Janssen essentieel om te overtuigen met fruit van goede kwaliteit en smaak. "Zelfs tijdens inflatie en verhoogde prijsgevoeligheid zijn er consumenten bereid te betalen voor aardbeien van hoge kwaliteit. Het aanbieden van binnenlandse aardbeien voor een spotprijs is echter geen optie meer."
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nlNaast de teelt van aardbeien in kassen, is Edelrot ook gespecialiseerd in de opkweek van jonge planten voor eigen gebruik.
Voor meer informatie:
Volker en Dominik Janssen
EDELROT GmbH
© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Rheindahlener Str. 321
41751 Viersen, Duitsland
Tel.: +49 21 62 55 69 6
[email protected]
www.edelrot.eu
www.landgard.de