Tholen - Het blauwe bessenseizoen is in volle gang bij de familie Schrijnwerkers in het Vlaamse Oudsbergen. Vooralsnog loopt het seizoen naar tevredenheid voor teler Frans, maar wel merkt hij dat er langzaam maar zeker wat druk vanuit het buitenland op de markt komt. "We zullen nu moeten aftasten wat de consument eigenlijk voor lokaal wil betalen", zo vertelt de teler, oorspronkelijk uit Nederlands Limburg.
© BelOrta
"Het begon eigenlijk zeer voortvarend", steekt Frans van wal. "De oogst hing en hangt goed vol. De kilo's zijn mooi en de kwaliteit is bovengemiddeld. We begonnen met vrij vroege afrijping, waardoor de blauwe bessen in mei al redelijk begonnen te kleuren. Wel hebben we wat hobbeltjes op de weg gehad met een lichte vorstschade in het voorjaar, maar dat hebben we goed overwonnen. Daardoor konden we vrij vroeg al beginnen met oogsten en afzetten, maar de vraag was nog een beetje zoekende, omdat we nog zaten met late teelten uit Spanje. Om deze reden besloten we toch wat later te plukken. We weten uit ervaring dat je ze vroeg kunt plukken tegen 3 kilo per uur of later tegen 8 of 9 kilo per uur. Dat scheelt toch een slok op een borrel, want de lonen zijn aan deze kant van de wereld stevig. We willen graag de eerste bessen voor een leuke prijs bij de klant brengen, maar dan moet ook het financiële plaatje wel kloppen."
Buitenlandse druk
Toch is Frans, die naast blauwe bessen ook met een collega-teler frambozen teelt, een goede maand geleden echt met het seizoen gestart. "De bestellingen zijn tot nu toe ook redelijk goed geweest en de groei van de bessen is aangeslagen. In de laatste dagen hebben we wel wat zonnebrand gehad door de hitte en zon, maar ook daar lijkt het merendeel van de vruchten goed doorheen te zijn gekomen. We zitten nog altijd in een positieve drive. Wat betreft de prijsvorming was deze in het begin ook zeker niet slecht. Niet per se hoog, maar je kon er mooi mee werken. Nu merken we wel dat de volumes wat meer door beginnen te duwen, waardoor de prijsvorming dalende is. Er valt nog altijd aan te verdienen en we krijgen het mooi geplaatst, wat positief is, maar je ziet dat men wat zenuwachtig wordt. Dat is ook niet verkeerd, want het houdt de mensen scherp", lacht Frans.
© BelOrta
"Toch begint de druk vanuit het buitenland wel op te lopen. Servië is volop bezig. Roemenië en Polen beginnen nu met de eerste oogsten. Als zij dadelijk ook echt gestart zijn, moeten we kijken hoe de markt zich gaat vormen. Komt er overaanbod of blijft alles soepel weglopen? Daarnaast heb je ook nog Peru, waarvan we weten dat ze in het latere deel van ons seizoen de capaciteiten hebben om goed product neer te zetten voor een lage prijs. Je ziet duidelijk dat zij zich in bepaalde periodes van het jaar goed kunnen recupereren. Het is hetzelfde met frambozen uit het zuiden, wat men in bepaalde periodes van lager aanbod aan mooie prijzen kunnen verkopen. Daardoor kunnen ze in periodes met hogere volumes, zoals wanneer wij aanbieden, heel diep gaan. Dat maakt het soms wel moeilijk en dat is iets waar we naar de toekomst zeker naar moeten kijken."
Betalen voor lokaal
Het is nu belangrijk om te zien wat de consument hier voor lokaal product wil betalen. "We strijden toch met ongelijke wapens, dus is het belangrijk om op het lokale aspect in te spelen. Als teler ben je simpelweg afhankelijk. Het hangt er en het moet gegeten worden. Je kunt niet net als een handelaar maar even op ander product overstappen. We kunnen wel wat schuiven her en der, maar je ziet het ook in de aardappelen. Als er een hoge productie is en de consumptie valt tegen, dan wordt het lastig. En er is wel belangstelling voor lokaal. Een recente enquête liet zien dat 60 tot 70 procent lokaal wil kopen, maar als ze voor het winkelschap staan en de portemonnee moet getrokken worden, dan slinkt die bereidheid toch al snel tot een treurig percentage. Het is aan ons om mensen bewust te laten kopen, dus daar zetten we dan ook zeker op in."
© BelOrta
"Het is simpelweg een uitdagende teelt. Dat valt niet te ontkennen. We moeten er zeer veel voor doen, en soms voor laten, om rendabel te blijven. En soms lukt dat ook niet. Alleen dat moet niet te lang duren, want dan wordt het minder leuk. Eens in de zo veel tijd heb je lucht nodig om alles weer op niveau te kunnen brengen. We zagen het in de appelsector ook en daar gaat het nu een stuk beter. Daar houden we ons aan vast, want er zit wel degelijk perspectief in deze teelt. Alleen zullen we mee moeten evolueren als sector. Niets blijft zoals het is. Als het minder gaat, is dat fijn. Als het goed gaat, is het vervelender, maar je moet je altijd blijven aanpassen aan een nieuwe situatie. En voor nu hebben we weer heel veel zin in het seizoen, dus blijven we zeker optimistisch."
Voor meer informatie:
Frans Schrijnwerkers
Blauwe Bessen Fam. Schrijnwerkers
Oudsbergerweg 121
3670 Oudsbergen, België
Tel. +32 (0)89 85 89 33
[email protected]
www.blauwebessen.be