Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fresh Valley gebruikt CO2 van waterschap

Waterschap De Dommel produceert CO₂ voor de glastuinbouw. De CO₂ komt van slibvergisting. Fresh Valley is een van de gebruikers van de CO₂. De teler en het waterschap vonden elkaar anderhalf jaar geleden dankzij AquaMinerals, een organisatie die waterschappen helpt bij het vinden van bestemmingen voor stofstromen die vrijkomen bij het zuiveren van water. In een verhaal van AquaMinerals legt Sam van Duifhuizen van Fresh Valley uit waarom CO₂ zo belangrijk voor zijn bedrijf is.

Hoge CO₂-concentraties nodig
Sinds kort wordt de CO₂ van Waterschap De Dommel dus ook gebruikt voor de komkommers die Fresh Valley teelt. Sam van Duifhuizen, directielid van Fresh Valley: "Onze komkommers liggen in bijna alle Nederlandse supermarkten. In allerlei soorten en maten: het reguliere formaat komkommer maken wij, maar ook de snoepkomkommers die je tegenwoordig veel ziet voor in de broodtrommels van kinderen. Daar maken we er zo'n 50.000.000 per jaar van."

Om zo veel komkommers te kunnen produceren is veel CO₂ nodig. Sam legt uit: "Planten groeien door middel van fotosynthese, waarbij zonlicht, water en CO₂ worden gebruikt om suikers en uiteindelijk komkommers te produceren. In onze kassen wordt daarom bewust gewerkt met verhoogde CO₂-concentraties. Zo kunnen komkommers sneller groeien. Concentraties drukken we uit in ppm: parts per million, oftewel delen per miljoen. In de buitenlucht ligt die concentratie op 420 ppm, in onze kassen ligt die tussen de 500 en 700 ppm."

© Waterschap De Dommel

Energiecrisis
Als de CO2-concentraties onder de 400 ppm komen, vermindert de productie van Fresh Valley aanzienlijk doordat de fotosynthese niet efficiënt loopt in de plant.
"Dat gebeurde toen de oorlog met Oekraïne net begon. Grondstoffen werden schaars en de prijzen schoten omhoog. Bovendien is de CO₂ uit de landen waarvan we voorheen gas gebruikten niet zo circulair. Vaak komt het vrij bij het maken van kunstmest, maar om dat te kunnen maken wordt veel fossiel gas gebruikt."

Continue CO2-stroom
Het CO₂ dat bij Waterschap De Dommel vandaan komt, heeft dus meerdere voordelen. Sam: "Omdat deze CO₂ een schonere herkomst heeft, past het beter bij ons bedrijf. Bij Fresh Valley maken we waar mogelijk groene keuzes. Zo zetten we natuurlijke bestrijdingsmiddelen in en werken we met natuurlijke vijanden om onze plagen te onderdrukken. De circulaire CO₂ maakt ons duurzame verhaal compleet." Nog een voordeel is dat Fresh Valley dankzij Waterschap De Dommel verzekerd is van een continue stroom aan CO₂. Sam: "Zolang er mensen zijn, is er rioolwater en dus ook CO₂. Dat betekent dat – ongeacht wat er verder in de wereld gebeurt – onze komkommers kunnen blijven groeien."

Bron: AquaMinerals

Gerelateerde artikelen → Zie meer