Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kruiden uit circulaire indoor kas vervangen import

Tholen - "Uit onze circulaire indoor kas kunnen wij jaarrond, gewasbeschermingsvrij en lokaal kruiden leveren. Daarmee kunnen we voorzien in kruiden die normaal in een gasgestookte kas geteeld of die uit verre origines geïmporteerd zouden moeten worden," zegt Thomas Baars die samen met Thijs Maathuis de in Venlo gevestigde kruidenkwekerij SemperVere oprichtte. "We willen import substitueren op een duurzame en lokale manier."


De in Venlo gevestigde kruidenkwekerij SemperVere werd opgericht door Thomas Baars en Thijs Maathuis

Een gewild product, want steeds meer supermarkten zeggen ingevlogen producten vaarwel, waardoor er een grotere focus op lokaal geteeld product komt te liggen. "Aan de afzetkant merken wij dat er genoeg belangstelling is voor duurzaam en lokaal geteelde kruiden die jaarrond beschikbaar zijn. De vraag is enorm, we houden het amper bij."


SemperVere richt zich op de duurzame en lokale teelt van kruiden, zonder gewasbeschermingsmiddelen en jaarrond beschikbaar

Kwaliteit blijft het belangrijkste criterium
En hoewel jaarronde lokale productie, vrij van gewasbescherming een belangrijk criterium is, ziet Thomas dat kwaliteit voor de afzet toch het belangrijkste criterium blijft. "We zien dat onze manier van telen – waarbij we jaarrond dezelfde ideale teeltomgeving creëren voor de kruiden – zorgt voor een heel goed kwalitatief product." En daarvan merkt SemperVere weer dat het leidt tot een betere houdbaarheid. "Voor basilicum zien we nu resultaten tot twaalf dagen en we denken daar zelfs nog overheen te kunnen gaan."


De gecontroleerde teeltomstandigheden zorgen voor een goede houdbaarheid van het fragiele gewas basilicum

Hoewel vaak wordt aangenomen dat een gewas uit de buitenlucht sterker is dan een gewas uit de kas of verticale teelt, bevestigen de houdbaarheidstesten van SemperVere en hun klanten juist het tegenovergestelde. "Voor basilicum, toch een fragiel gewas, behalen we eenvoudig een houdbaarheid van zeven dagen. En als we het direct na de oogst op locatie verpakken, kunnen we daar zelfs nog drie tot vijf dagen aan toevoegen," legt Thomas uit. "Die resultaten onderstrepen het voordeel van onze gecontroleerde teeltmethode."

Verpakken bij de bron
Het verpakken op locatie, direct na de oogst, is een mooie nieuwe stap voor SemperVere om de kwaliteit en houdbaarheid nog verder te verbeteren. "Door geoogste kruiden eerst in kisten te doen, ze in een koudeketen te brengen en te transporteren, gaat een deel van de toegevoegde waarde verloren die we met onze lokale en duurzame teelt juist willen behouden," legt Thomas uit. "Daarom hebben we ervoor gekozen om het verpakken gelijk bij de bron te doen. Zo kunnen we de versheid en houdbaarheid maximaal behouden, terwijl we ook arbeid en transportkosten flink reduceren."

Smaak
"Een ander voordeel van onze optimale teeltomstandigheden is de uitstekende smaak van onze kruiden. Bij de rassenkeuze voor de buitenteelt moet je altijd rekening houden met de uitdagingen van het klimaat en ziekten," vertelt Thomas. "Daardoor moet je vaak compromissen sluiten die ten koste gaan van smaak en kwaliteit. Met onze gecontroleerde teeltomstandigheden kunnen we daarentegen vol inzetten op de beste smaakbeleving. Omdat we hier licht, lucht en water volledig controleren, terwijl we alle externe invloeden kunnen uitsluiten, kunnen we meer voor eigenschappen zoals smaak, kwaliteit en houdbaarheid kiezen en hoeven we minder compromissen te sluiten." Thomas ziet dat deze keuzes hun vruchten afwerpen. "Van de chefs horen we dat de aroma's van onze kruiden in het algemeen beter zijn en dat het product vele malen smaakvoller is."

De kruiden worden geteeld in wat SemperVere noemt een circulaire indoorkas. De kas is, bedekt met zonnepanelen en voorzien van isolatie, geschikt gemaakt voor de gasloze teelt van kruiden. "Ons concept is een gesloten kas, die niet alleen gewassen, maar ook energie produceert. We houden zelfs warmte over en we kunnen met lampen jaarrond een gecontroleerd klimaat creëren. Voor de lampen gebruiken we zoveel mogelijk elektriciteit die we zelf opwekken met de zonnepanelen op het dak."

Vanwege de grote vraag, heeft SemperVere de wens om op te schalen. "We willen zowel het aantal m² uitbreiden als het rendement per m² optimaliseren. Op de huidige locatie kunnen we nog een stukje uitbreiden, maar we zijn ook al met een half oog aan het kijken naar nieuwe locaties waar we, met onze geleerde lessen, aan eenzelfde concept zullen bouwen. Met dit concept wil SemperVere een blijvende impact maken op de kruidenmarkt: lokaal, duurzaam én smaakvol."



Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Sempervere
www.sempervere.com
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer