Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EcoNutri-project start nieuw hoofdstuk met proeven in aardbei

Volgens onderzoek in onder andere tomaat, gerbera, roos en komkommer kunnen gewassen vaak (veel) hogere natriumconcentraties verdragen dan tot voor kort werd aangenomen. Geldt dat ook voor aardbei? "Waarschijnlijk wel", zegt onderzoeker en bemestingsexpert Tommaso Barbagli op Glastuinbouw Waterproof. "Door dit nader te onderzoeken, denken wij telers en adviseurs voldoende kennis en vertrouwen te kunnen geven om hogere natriumconcentraties te accepteren en door te gaan met recirculeren."

© Glastuinbouw Waterproof

In gesloten teeltsystemen vormen oplopende natriumconcentraties de voornaamste aanleiding voor het lozen van drainwater. Een algemeen geaccepteerde grenswaarde voor dit element in de aardbeienteelt is 2 mmol natrium per liter in het drainwater. "In de aardbeienteelt wordt overwegend zeer schoon regenwater gebruikt", vertelt Tommaso Barbagli van Wageningen University & Research. "Dit vullen telers naar wens aan met bronwater, dat voor gietwaterbereiding soms eerst wordt ontzilt. Vanwege de hoge waterkwaliteit wordt de grenswaarde van 2 mmol natrium per liter drainwater in de praktijk zelden gehaald. Wij verwachten echter dat dit in de toekomst wel met grotere regelmaat zal gebeuren."

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer