Tholen - Toen groenteverwerker Hessing Supervers in het voorjaar van 2023 zijn gloednieuwe productiefaciliteit in Venlo in gebruik nam, ging dat gepaard met een operatie van formaat: een vijftiental verwerkingslijnen verhuisden van bestaande locaties naar de nieuwe fabriek. "Geen eenvoudige klus," zegt Jeroen Spruit, manager inkoop NPR en investeringen bij Hessing. "Je moet niet vergeten dat wij dagelijks zo'n 320.000 kilo groenten en fruit verwerken tot 850 verschillende versproducten."
De traysealers moeten ook in een vochtige omgeving blijven functioneren
Voor de verpakkingslijnen doet Hessing een beroep op Ultrapak, leverancier van foodverpakkingsmachines en randapparatuur van verschillende merken: van ontnesters tot metaaldetectors, X-ray inspectiesystemen en zelfs robots via zusterbedrijf Jansen Techniek. En die samenwerking verloopt, als we Spruit mogen geloven, bijzonder vlot.
De personeelsbeschikbaarheid is momenteel beter dan een paar jaar geleden
Van U-opstelling naar rechte lijn
"In onze vorige vestigingen stonden de lijnen allemaal in een U-opstelling," vertelt Jeroen. "Maar in Venlo is het een lange straat geworden. De uitdaging was om de lijnen rechtuit op te stellen zonder verlies van snelheid, capaciteit of kwaliteit." De lijnen waar hij het over heeft, zijn uitgerust met traysealers van Ultrapak, met name de Sealpac A7max. "Een machine die we vooral inzetten in de grote lijnen. Maar ze draait net zo goed in kleinere producties."
Vochtige omgeving
"Bij ons in Venlo is het vooral interessant dat de traysealers ook in een vochtige omgeving blijven functioneren. Dat doen ze ook," zegt Spruit. "De machines van Ultrapak zijn betrouwbaar, autonoom, en vragen nauwelijks handmatig afstelwerk. De bediening is simpel: met goed ingestelde parameters kan zelfs een beginner aan de slag. De capaciteit ligt hoog en bij het reinigen zijn alle onderdelen goed benaderbaar."
Hessing is daarnaast tevreden dat Ultrapak hen op gepaste tijden ontzorgt. "Als ik iets vraag, krijg ik meteen antwoord. De communicatie is vlot, en de technische ondersteuning is snel en accuraat."
Betriebsdatenerfassung
Gert Nout, projectmanager bij Ultrapak, wijst op de technologie onder de motorkap: "Onze machines hebben een industriële PC aan boord. Bij storingen kunnen we op afstand meekijken en ondersteuning bieden." Salesmanager Peter Roorda vult aan: "Er zit ook een BDE-systeem in, wat staat voor Betriebsdatenerfassung. Daarmee wordt alles geregistreerd: productiecijfers, stilstand, wisseltijden, pauzes, storingen… De gegevens zowel in tekst als in grafieken worden weergegeven. Je kunt die data uitlezen via USB of koppelen aan een centraal systeem."
"Anderzijds hebben we ook genoeg managementinfo aan eigen zijde," vertelt Jeroen. "En omdat we onze systemen sterk beschermen met een firewall, is de verbinding met Ultrapak niet altijd open. Maar als er iets misloopt – wat zelden gebeurt – bellen we gewoon en maken we ad-hoc verbinding. Dat is geen enkel probleem."
Vier wegers, acht ingrediënten
De verpakkingslijnen in Venlo zijn vooral bedoeld voor maaltijdsalades en slaschotels. "Elke lijn heeft vier wegers. Toch stoppen we er soms tot acht componenten in," legt Jeroen uit. "Dat betekent dat er handmatig nog een zakje saus, wat croutons of tomaatjes moeten worden toegevoegd. Daar zit nog ruimte voor verdere automatisering, wat de afhankelijkheid van personeel zou verminderen en de snelheid zou verhogen. Maar dat moet natuurlijk wel afgestemd worden met de capaciteit downstream."
Voorlopig is een diepte-investering in verdere automatisering niet prioritair. "De personeelsbeschikbaarheid is momenteel beter dan een paar jaar geleden. We kiezen ervoor om met het beschikbare budget andere, urgentere knelpunten aan te pakken."
Duurzaam en praktisch
"Op onze traysealers verpakt Hessing voornamelijk in mono-APET of mono-rPET," zegt Gert Nout van Ultrapak. "Beide materialen zijn volledig recyclebaar. Toch zijn ook kartonnen verpakkingen met een coating of aluminium schalen voor in de oven mogelijk. De machines behoeven daarvoor geen aanpassing, mits het formaat van de verpakkingen gelijkwaardig is."
Peter Roorda ziet dat de vraag naar karton groeit. "Dat komt vooral door de druk van de consument. Maar karton vereist veel energie in de productie, en voor natte producten heb je toch een coating of plastic inzet nodig. Qua kostprijs is het ook niet de meest aantrekkelijke optie. Op plastic lijkt een banvloek te rusten, maar de groentenindustrie loopt al jaren voorop met het gebruik van uitstekend recyclebare materialen, al krijgt dat jammer genoeg weinig aandacht."
Dagelijks worden bij Hessing Supervers zo'n 320.000 kilo groenten en fruit verwerkt tot 850 verschillende versproducten.
Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Ultrapak 
Tel: +31 (0)88 331 03 31
[email protected]
www.ultrapak.nl
Hessing
Tulpenmarkt 3c 
1681 PK Zwaagdijk-Oost
[email protected]
www.hessingsupervers.nl