Nog maar weer een dag met negatieve uurprijzen vrijdag. Stabiel zonnig weer met inmiddels ook een stevige wind houdt de uurprijzen laag. Met ook een zonnig weekend op komst ligt het voor de hand dat er nog veel meer negatieve uurprijzen bijkomen. Deze week werd voor 2025 al de grens van 200 negatieve uurprijzen doorbroken.
De TTF-gasprijs blijft rond de 37 euro per megawattuur liggen als we naar de contractprijzen voor komende winter kijken. De kleine daling van de prijs op woensdag is donderdag met een lichte stijging van de prijs weer gecorrigeerd.
Op de onbalansmarkt zagen we donderdag net als op de EPEX-spotmarkt voor elektriciteit dikke minprijzen. Rond 12u zakte de prijs tot -1000 euro op de onbalansmarkt. De hele week zijn ook hier negatieve prijzen geteld, maar -1000 euro is wel extreem.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 15 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
De termijnprijzen voor elektriciteit zijn sinds begin mei gaan stijgen. Door de stijging in de kosten voor zowel gas als elektriciteit verandert er voor een WKK weinig in de sparkspread en daarmee de kosten voor warmte, constateert AgroEnergy in een nieuwe marktupdate.
Na 2030 dreigt er een tekort aan elektriciteit in Nederland. Daarvoor waarschuwt netbeheerder TenneT. Nu heeft Nederland nog voldoende kolen- en gascentrales om stroom op te wekken, maar over vijf jaar gaan de kolencentrales dicht. Alleen met zonne- en windenergie komt Nederland er niet. Er is bovendien meer nodig dan eerst alleen onderzoek, reageert brancheorganisatie Energie-Nederland. Het kabinet moet snel werk maken van de leveringszekerheid van elektriciteit. Om voor 2030 een capaciteitsmarkt op te zetten is het alle hens aan dek.
De WKK van de tuinder is de gascentrale op kleinere schaal. Samen vormen de WKK's van tuinders een belangrijke schakel in balancering van het elektriciteitsnet. De stijging van het gasverbruik van de Nederlandse die Martien Visser (gepensioneerd hoogleraar energietransitie) signaleert, zou zomaar eens met die WKK-functie die de tuinbouw vervult te maken kunnen hebben, naast met het aantrekken van de belichte teelt. Onder zijn bericht op sociaal medium X worden visies en meningen uitgewisseld, en ook de tuinbouwcriticus is er als de kippen bij om zijn mening te geven.
Hoewel Nederland er voor energiezekerheid niet van afhankelijk is, komt er nog altijd Russisch lng binnen bij Nederlandse terminals, met name in Rotterdam. Dat zegt Willemien Terpstra, CEO van Gasunie, in BNR Zakendoen. 'Je hebt nog terminals met langlopende contracten, en daar kunnen we juridisch nog niet van af.'
De dalende olieprijs is mogelijk een onverwachte redder van de wereldeconomie, stelt beleggingsstrateeg Thomas Pellegrom van ABN AMRO MeesPierson bij BNR. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft over diezelfde oliemarkt een nieuw rapport gepubliceerd. De vraag naar olie neemt wereldwijd af.