Tomaat en banaan blijven de meest gekochte groenten en fruit in België. De aankoop van groenten stijgen licht, terwijl die van vers fruit onder druk staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van VLAM op basis van het YouGov-consumentenpanel (6.000 gezinnen) en de iVox/VLAM-consumptietracker (7.300 Belgen).
In 2024 kocht de Belg gemiddeld 36,5 kg verse groenten, een stijging van 1,6% tegenover het jaar ervoor. De aankoop van fruit bedroeg net geen 40 kg, een lichte daling van 1,7%. Hogere prijzen leidden wel tot stijgende bestedingen: groenten werden 3% duurder, fruit 4,5%. We kochten in 2024 gemiddeld voor 127 euro aan groenten en voor 138 euro aan fruit.
© VLAM
80% van de groenten in België wordt in verse vorm gekocht. De tomaat blijft de koploper binnen het verse groenteassortiment met 5,14 kg per capita op de voet gevolgd door wortelen met 5,02 kg per capita en op de derde plaats ajuin met 3,87 kg per capita. De kerstomaten blijven verder groeien en zijn goed voor 37% van het verkochte volume aan tomaten en 56% van de tomatenomzet.
Binnen de groentetoptien, aangevoerd dus door de tomaat, konden alle groentesoorten groeien behalve sla (-1%) en witloof. De nationale trots 'witloof ' die vorig jaar fors duurder was (+26%) viel sterk terug in volume (-11%) maar steeg in omzet (+12%).
© VLAM
Fruit
De banaan (8,09 kg per capita) blijft ook in 2024 de meest gekochte fruitsoort in België en is een stabiele nummer één. De appel (6,67 kg per capita) op nummer twee daalde met 1%. Jonagold blijft wel een stevige marktleider met 40% van de appelmarkt. Stijgers in de fruittoptien waren: druiven (+9%), nectarines (+5%), kiwi's (+3%) en aardbeien (+1%). De perenverkoop zet zijn dalende trend verder (-11% in 2024). Conference wordt in deze krimpende markt steeds dominanter en maakt nu 80% van de perenverkoop uit (in 2016 was dit aandeel nog 69%).
Buiten de fruittoptien deden vooral avocado (+7%) en blauwe bosbessen (+3%) het vorig jaar goed. Op lange termijn (2016-2024) groeit vooral de thuisconsumptie van blauwe bosbessen (+154%), avocado (+85%), watermeloen (+53%), braambessen (+48%), frambozen (+42%) en mango (+36) het sterkst.
© VLAM
Bron: VLAM