Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verrood licht verhoogt opbrengst van sla, maar ten koste van de kwaliteit"

Lichtkleur heeft een bewezen effect op de ontwikkeling en opbrengst van sla. Het behalen van een bepaalde biomassa is belangrijk, maar de kwaliteit mag niet uit het oog verloren worden. Binnen het masterthesisonderzoek van Lauriane Van Wilder (o.l.v. Prof. Emmy Dhooghe, Prof. Frank Devlieghere en tutor Ellen Van de Velde) werd onderzocht wat het effect van verrood licht is op de productie van sla, en hoe deze lichtaanpassing de kwaliteit en houdbaarheid beïnvloedt.

© Inagro

Proefopstelling onderzoek
Voor dit onderzoek werd de variëteit 'Alyssa' gebruikt. De sla werd gezaaid in Jiffy pluggen en groeide onder daglichtloze omstandigheden bij 200 µmol/m².s PAR (16h licht, 21,3% blauw, 41,5% groen en 37,2% rood licht). Na drie weken werden de gekiemde plantjes verplaatst naar de eigenlijke proefomstandigheden in een DFT-opstelling en verder geteeld bij 190 µmol/m².s PAR licht (16h licht, 10% blauw en 90% rood) met en zonder supplementair verrood licht van 20%. Drie weken na de opstart van de behandeling werden de planten geoogst en werden verschillende metingen uitgevoerd.

© Inagro

Resultaten uit het onderzoek
Uit de proef bleek dat verrood licht de opbrengst (biomassa en bladoppervlakte) deed toenemen, maar dit ging ten koste van de kwaliteit. Rand kwam vaker en ernstiger voor bij deze planten. Het effect van verrood licht op de naoogstkwaliteit en houdbaarheid van de sla was tweezijdig. Planten die extra verrood kregen hadden een hoger suikergehalte bij oogst, maar respireerden sneller dan controleplanten en vertoonden een hogere microbiële contaminatie. Deze observaties deden vermoeden dat sla geteeld met verrood een verminderde houdbaarheid zou vertonen. Uit de sensorische beoordeling bleek echter dat deze sla er langer fris uitzag en dat de textuur langer behouden werd.

© Inagro

Bewaartemperatuur
Het verlagen van de bewaartemperatuur bleek een goede strategie voor het behouden van de kwaliteit en om een langere houdbaarheid te garanderen. Een bewaartemperatuur van 4°C, in plaats van 7°C, verminderde de microbiële contaminatie en zorgde voor een tragere achteruitgang in kwaliteit.

Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen de Agrotopia leerstoel, een initiatief van Inagro en REO Veiling in samenwerking met Universiteit Gent.

Bron: Inagro

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer