Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kamer stemt in met afschaffing toeslag op plastic wegwerpverpakking

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de meerprijs die moet worden betaald voor plastic verpakkingen van etenswaren en drankjes die worden meegenomen weer wordt afgeschaft. Een motie van VVD, SP en JA21 om de extra kosten voor consumenten per 1 januari volgend jaar weer af te schaffen werd bij de stemmingen op dinsdag 11 maart aangenomen.

De indieners van de motie stellen vast dat ondernemers niets hoeven te doen met de extra inkomsten uit de heffing en er onvoldoende veilige alternatieven zonder plastic zijn voor het verpakken van verschillende voedselproducten. Het betekent dat de consument te maken krijgt met extra kosten, terwijl dit niet leidt tot minder plastic in het zwerfafval.

De maatregel werd per 1 juli 2023 ingevoerd om het gebruik van plastic terug te dringen, en geldt voor eten en drinken dat ter plekke wordt ingepakt, zoals koffie voor onderweg of een afhaalmaaltijd in een bakje. Ondernemers mogen nu nog zelf bepalen hoe hoog de meerprijs is, vanaf volgend jaar zou het een vast extra bedrag van 25 cent worden. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer wil er helemaal van af.

Er was ook steun voor een motie van de VVD waarbij het verzoek wordt gedaan om meer ruimte te bieden aan het gebruik van papieren bekers en bakjes met plastic laagjes op locaties waar mensen eten. Voorwaarde is daarbij wel dat er een systeem is om de bekers in te zamelen, te sorteren en te recyclen.

Bron: Tweede Kamer