
Onderzoekers van UF/IFAS onderzoeken het economische potentieel van de teelt van vanille in Florida met als doel een alternatief - en mogelijk lucratief - gewas voor sinaasappelen te creëren. "Nu de teelt citrus afneemt, zijn we op zoek naar gewassen die winst kunnen opleveren voor telers," zegt Jaclyn Kropp, professor aan de afdeling voedsel- en hulpbronneneconomie. "Vanille is een hoogwaardig gewas, dus er is een enorm inkomstenpotentieel."
Er bestaat geen grootschalige, commerciële productie van vanille in de Verenigde Staten en het land importeert elk jaar voor meer dan $194 miljoen aan vanillebonen. Er is echter wel potentieel voor een binnenlandse markt. Onderzoek van Kropp en haar collega's suggereert dat consumenten de in Florida geproduceerde vanille-extracten waarderen als ze weten wat ze consumeren.
Deelnemers aan een blind sensorisch panel gaven de voorkeur aan synthetische vanillearoma's boven natuurlijk vanille-extract, volgens een onlangs gepubliceerd UF/IFAS-onderzoek. Ze vergeleken volle melkmonsters die op vier manieren op smaak waren gebracht: met synthetische vanille of met een natuurlijk vanille-extract uit Florida, Madagaskar of Papoea-Nieuw-Guinea.
Panelleden werden gevraagd naar hun intentie om de smaken die ze geproefd hadden te kopen in flessen van 30 ml en als smaakbron voor 1,5 liter ijs, en ze gaven aan dat ze het meest waarschijnlijk de synthetische vanille zouden kopen en het minst waarschijnlijk het Florida vanille-extract. Bovendien waren ze bereid het meest te betalen voor producten gemaakt met de synthetische smaakstof.
Hoewel minder dan 1% van de synthetische vanillearoma's afkomstig is van vanillebonen, wordt het gebruikt in meer dan 18.000 producten, en de panelleden werden er waarschijnlijk door aangetrokken vanwege de bekendheid, volgens het onderzoek. Synthetische vanillearoma's missen de complexere - en soms bittere - chemicaliën die aanwezig zijn in vanille-extract; panelleden vonden het zelfs het zoetste van de vier monsters die ze probeerden.
Een ander onderzoek van UF/IFAS - dat nog gepubliceerd moet worden - betrof twee groepen panelleden die synthetische vanillearoma's, een vanille-extract uit Madagaskar en twee vanille-extracten uit Florida vergeleken. Onderzoekers gaven slechts één groep informatie over de herkomst van de smaakstoffen.
Alan Chambers met een deel van de vanilleteelt
In overeenstemming met eerdere bevindingen van de onderzoekers gaven deelnemers die niet wisten wat ze consumeerden de voorkeur aan de synthetische vanillearoma's, maar degenen die het wel wisten gaven de voorkeur aan de extracten uit Florida - en ze waren ook bereid om er meer voor te betalen.
Hoewel de resultaten van de tweede studie voorlopig zijn, worden ze ondersteund door bevindingen van een UF/IFAS-enquête onder Amerikaanse consumenten die aantoonden dat ze bereid zijn om meer te betalen voor binnenlandse extracten, aldus Kropp.
De gegevens die Kropp en haar team verzamelen uit de studies en enquêtes zullen uiteindelijk de ontwikkeling van Florida's ontluikende vanillesector sturen.

"Dit marktonderzoek is waardevol omdat het inzicht geeft in op welke vanillevariëteit onderzoekers hun inspanningen moeten richten zodat de staat een bloeiend, veelgevraagd gewas kan creëren en ondersteunen", aldus Kropp.
Voor meer informatie![]()
University of Florida
[email protected]
https://ifas.ufl.edu/