Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting

Tomaten kunnen extra vitamine C bevatten als ze, terwijl ze aan de plant groeien, extra licht krijgen door ze met Leds bij te lichten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw in een samenwerking met Philips. Deze samenwerking krijgt verder vervolg in de gezamenlijke faciliteit voor onderzoek naar de toepassing van LED-verlichting in de tuinbouw (IDC LED), die op 16 mei in Bleiswijk geopend zal worden.





Wageningen UR onderzocht verschillende tomatenrassen en verschillende lichtsterktes. Daarbij gebruikten de onderzoekers speciale LED modules, die tussen de planten konden worden gehangen rondom de trossen tomaten. Die tomaten hangen normaal gesproken in de schaduw, omdat ze tussen de bladeren groeien, een stuk ónder de top van de plant. Dankzij de Leds kregen de tomaten dus een soort ‘extra zonnetje’.

Bij het tomatenras dat het sterkst reageerde, bevatten de tomaten die met Leds extra belicht waren, tot twee maal zo veel vitamine C als de tomaten die niet met Leds waren bijgelicht. De verdubbeling van het vitamine C gehalte kon bereikt worden met een extra dosis licht, die neer komt op ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag.





Wageningen UR Glastuinbouw heeft het onderzoek uitgevoerd in het kader van het project "Gezond uit de Kas", dat gefinancierd is door het Ministerie van Economische Zaken. Wageningen UR Glastuinbouw heeft bij het onderzoek samengewerkt met Philip, dat actief is op het gebied van LED-verlichtingsinnovaties voor in de tuinbouw.

In onderzoek dat dit jaar is gestart, wordt samen met bedrijven uit de hele tuinbouwketen bij tomaat en andere groenten en fruit onderzocht of en hoe de voedingswaarde en smaak verbeterd kunnen worden door gebruik te maken van LED-belichting. Onderzoek naar de voorkeuren van consumenten wordt gebruikt voor het bepalen van de focus voor dit onderzoek.

Bron: WUR
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer