Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting
Wageningen UR onderzocht verschillende tomatenrassen en verschillende lichtsterktes. Daarbij gebruikten de onderzoekers speciale LED modules, die tussen de planten konden worden gehangen rondom de trossen tomaten. Die tomaten hangen normaal gesproken in de schaduw, omdat ze tussen de bladeren groeien, een stuk ónder de top van de plant. Dankzij de Leds kregen de tomaten dus een soort ‘extra zonnetje’.
Bij het tomatenras dat het sterkst reageerde, bevatten de tomaten die met Leds extra belicht waren, tot twee maal zo veel vitamine C als de tomaten die niet met Leds waren bijgelicht. De verdubbeling van het vitamine C gehalte kon bereikt worden met een extra dosis licht, die neer komt op ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag.
Wageningen UR Glastuinbouw heeft het onderzoek uitgevoerd in het kader van het project "Gezond uit de Kas", dat gefinancierd is door het Ministerie van Economische Zaken. Wageningen UR Glastuinbouw heeft bij het onderzoek samengewerkt met Philip, dat actief is op het gebied van LED-verlichtingsinnovaties voor in de tuinbouw.
In onderzoek dat dit jaar is gestart, wordt samen met bedrijven uit de hele tuinbouwketen bij tomaat en andere groenten en fruit onderzocht of en hoe de voedingswaarde en smaak verbeterd kunnen worden door gebruik te maken van LED-belichting. Onderzoek naar de voorkeuren van consumenten wordt gebruikt voor het bepalen van de focus voor dit onderzoek.
Bron: WUR