Tholen - Wageningen University & Research organiseert in 2025 de ReThink Food Challenge. Het doel van deze competitie is het ontwikkelen van een innovatief businessconcept om voedsel op aarde te telen gebaseerd op de geleerde lessen van het telen van voedsel in de ruimte. Het team WUR Student Challenges richt zich op het organiseren van competities voor studenten in het domein van life sciences. Marta Eggers van WUR Student Challenges: "Zeven jaar geleden zijn we gestart met het organiseren van Challenges voor life sciences studenten. Ons team heeft inmiddels al meer dan 20 verschillende Challenges georganiseerd. De Challenges zijn heel internationaal en bereiken veel studenten over de hele wereld."
ReThink Food Challenge
Er worden Challenges op verschillende onderwerpen georganiseerd zoals de eiwitransitie, voedselproductie in de stad, biobased economie, voedselsysteeminnovatie. De organisatie vond space farming een mooie invalshoek voor de ReThink Food Challenge die dit jaar georganiseerd wordt. Het heeft ook veel toepassingen op de aarde. Wanneer men naar de ruimte gaat, moet men goed nadenken over bronnen en over circulariteit. Het is daarbij belangrijk om zo goed mogelijk om te gaan met afval. Marta: "En dat is wat we op aarde ook willen. We willen meer duurzaam produceren. Deze challenge daagt mensen uit om out of the box te denken."
Learning journey
De Challenge duurt vier maanden en gaat over ontwikkelen van innovatieve ideeën tot uitgewerkte businessconcepten. Het is de bedoeling dat mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp elkaar ontmoeten via de Challenge. Marta: "We willen bewustwording en enthousiasme creëren. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de weg daarnaar toe." De Challenge is bedoeld als een 'learning journey' waar studenten nieuwe vaardigheden kunnen opdoen zoals entrepreneurial-mindset, interdisciplinair teamwerk, projectmanagement, netwerken, leiderschap en uitdagingen oplossen.
Studenten aan het netwerken tijdens de ReThink Wast Challenge
De studenten mogen werken aan elk idee die binnen het thema van de Challenge past. Aan het eind van de Challenge moet het idee uitgewerkt zijn, zodat het in bedrijfsleven gebruikt kan worden. Aan het einde van het traject blijven er 12 finalisten over waarvan maar een team het hoofdprijs van 7000 euro gaat winnen. Het geldbedrag dat er gewonnen kan worden is helemaal voor de studenten. Vaak gebruiken de teams het geld om hun idee voort te zetten na de challenge. Er zijn ook teams geweest die het geld gebruikt hebben voor persoonlijke doeleinden. Aan studenten die nog twijfelen of ze meedoen heeft Marta het volgende advies: "Niet twijfelen, gewoon doen. Als je het niet probeert, dan kom je er niet achter of je het kan of niet. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de weg daarnaar toe."
Winnaars van de vorige challenge
Indoor farming track-inspiratie voor de teeltsector
Deze Challenge heeft twee verschillende trajecten: indoor farming en alternatieve eiwitten. Binnen indoor farming track, kunnen studenten werken bijvoorbeeld aan innovatie in teelttechnieken, innovatie in teelttechnieken (nieuwe teeltmethoden, innovaties gerelateerd aan verticale landbouw, hydrocultuur en aerocultuur), duurzaam gebruik van hulpbronnen (technologieën en methoden om water en meststoffen efficiënter te benutten), resistentie en robuustheid van gewassen (planten met hogere opbrengsten en veerkracht tegen klimaatverandering), innovatie in autonome teeltsystemen of biodiversiteit en genetische verbetering (nieuwe gewasvariëteiten die beter aangepast zijn aan verschillende omgevingsomstandigheden op aarde).
Marta: "We hopen met de challenge de sector te inspireren. Bijvoorbeeld met het antwoord op de vraag hoe je insecten en planten in één gesloten systeem kunt kweken. Het gebeurt vaak dat er nieuwe technieken in de ruimte ontdekt worden die toegepast worden op aarde (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen). Tijdens de Challenge komen er veel studenten en professionals bij elkaar en worden er nieuwe ideeën, uitdagingen en kansen besproken. De studenten zijn toekomstige professionals. Het is een goede mogelijkheid om de changemakers van de toekomst te ontmoeten en op te voeden."
Jury tijdens één van de vorige edities.
Samenwerking met bedrijfsleven
De Challenge bestaat uit drie ronden. In de eerste ronde moeten studenten in samenwerking met de participerende bedrijven tot een goed idee komen. In de tweede ronde wordt het idee in samenwerking met de partners uitgewerkt en gevalideerd. In de derde ronde is het de bedoeling dat studenten leren hun idee te verkopen. Onder anderen, Bayer, GEA and GreenTech zijn partners van deze Challenge.
De Challenge begint op 17 januari met een kick-off event. Tijdens dit event presenteert ESA (European Space Agency) engineer Christel Paille het MELiSSA programma. Het doel van dit programma is het recyclen van producten als koolstofdioxide, urine en andere organische stoffen naar vitale bronnen zoals zuurstof, water en voedsel. De studenten hebben in de eerste ronde anderhalve maand om aan het rapport te werken. 27 mei dan is het selectiemoment.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de Challenge kunnen nog contact opnemen met Rio Pals ([email protected]). Het is een goede kans om nieuw talent te werven. Inmiddels hebben meer dan 30 universiteiten wereldwijd die top opleidingen voor toekomstige controlled environment agriculture specialisten bieden interesse in deze Challenge getoond. Ook kunnen bedrijven leren van de Challenge.
Een mascotte van de WUR tijdens één van de vorige challenges.
Geïnteresseerden kunnen hier de slides van de ReThink Food Challenge bekijken.
Voor meer informatie:
Marta Eggers
WUR Student Challenges
[email protected]
www.wur.eu/studentchallenges