Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Analyse kasgroenteseizoen 2023/24 Andalusië

Stijging areaal tomaat aangemoedigd door goede prijzen

In haar analyse van het voorbije kasgroenteseizoen stelt de Andalusische overheid in een rapport dat de opbrengststijging gepaard ging met een daling van de telersprijzen in vergelijking met vorig seizoen.

"Desondanks zijn de prijzen gunstig gebleven voor de telers. Het seizoen begon met een vertraging bij de aanplant om de hoge zomertemperaturen en plaagdruk te vermijden. De warme temperaturen bevorderden evenwel de groei van de gewassen."

"In de herfst werden geen extreme waarden genoteerd, maar de temperaturen waren uiteindelijk gedurende enkele weken iets te laag voor een optimale oogst, waardoor het oogstritme vertraagde en de prijzen stegen. Vanaf januari versnelden de zachte temperaturen de oogst weer en daalden de telersprijzen", aldus de analyse. "De weersomstandigheden waren een bepalende factor voor de toename van de opbrengst, maar ook voor een hogere plaag- en ziektedruk, waar de telers dankzij hun gewasbeschermingsstrategieën toch een antwoord op hadden."

Paprika: goede winstgevendheid
Het paprikaseizoen eindigde begin mei. Met een gemiddelde seizoensprijs van ongeveer €1,07 per kilo waren de resultaten goed. "Na de uitzonderlijk hoge prijzen van vorig seizoen werden dit seizoen stabiele prijzen opgetekend. De opbrengst was iets hoger en de telers hebben goed hun brood kunnen verdienen."

Tomaat: verdere toename areaal
"Het tomatenareaal is voor het tweede opeenvolgende jaar toegenomen. De telers werden aangemoedigd door de goede prijzen. Er werden zelfs recordprijzen geregistreerd tot en met januari."

"De afzet van de Andalusische tomaten werd bevorderd door de kleinere Andalusische oogst aan het begin van het seizoen, als gevolg van de vertraging bij de aanplant, maar ook door de aanzienlijke vermindering van het Marokkaanse aanbod in de eerste maanden van het seizoen. Marokko werd immers getroffen door een sterke hittegolf en later door het ToBRFV-virus,. Het tomatensegment – de cherrytomaten uitgezonderd – behaalden een gemiddelde telersprijs van €0,77 per kilo."

Komkommer: stabiliteit
"Het komkommerseizoen is met een gemiddelde telersprijs van €0,82 per kilo positief geëindigd. "Er zijn 4% meer komkommers op de markt gebracht dan vorig seizoen en er waren geen noemenswaardige prijsschommelingen."

Courgette: positieve balans ondanks opbrengststijging
"De 10-15% grotere oogst dan vorig seizoen heeft de prijzen doen dalen. Dat was nodig om de oogst te kunnen verkopen. Desondanks is de balans van het seizoen met een gemiddelde prijs van €0,64 per kilo positief."

Aubergine: meest ongunstige prijsontwikkeling van het seizoen
"Met 15-20% meer aanbod dan vorig jaar was er een onevenwicht tussen vraag en aanbod op de auberginemarkt. De winstgevendheid voor de telers daalde bijgevolg. De gemiddelde prijs lag op €0,53 per kilo."

Watermeloen- en meloen: gunstig seizoen voor de telers
"De prijzen voor watermeloen en meloen daalden in de tweede helft van april door de lage temperaturen in Europa. In de maand mei viel de vertraging van de oogst, als gevolg van de zandstorm in april, samen met een goede vraag in Spanje en Europa. Dankzij het mooie weer werden er ongewoon hoge prijzen bereikt die de kleinere oogst ruimschoots compenseerden", aldus het rapport.

Je kunt het volledige rapport en de evolutie van de export van Andalusische kasgroenten tot en met april raadplegen via deze link (in het Spaans).