Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs daalt verder

Na een lange periode van zijwaarts bewegende TTF-gasprijzen lijkt nu toch een daling ingezet. Voor de vierde handelsdag op rij daalt de gasprijs. De contractprijs voor komende winter ligt hiermee momenteel op 37 euro per megawattuur. Dat is voor het eerst sinds medio mei (en niet medio maart zoals in de update gisteren per abuis stond) het geval. Daarna bleef de gasprijs lange tijd rond de 40 euro hangen.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 10 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De EPEX-elektriciteitsprijs ligt donderdag op ruim 90 euro per megawattuur. Negatieve uren blijven uit. Lager dan 44 euro per megawattuur zakt de prijs vanmiddag niet.

De in ieder geval tot voor kort stabiele gasmarkt steekt schril af tegen de spotmarkt voor elektriciteit waar veel beweging op te zien is. In een weekupdate staat energieleverancier Vattenfall daarbij stil. Ook voorspelt men mogelijk een stijging van de gasprijs volgende week:

"De komende week zou de gasvraag iets kunnen stijgen als gevolg van een hittegolf die wordt verwacht in Centraal- en Zuid-Europa. Door een toenemende behoefte aan koeling neemt de vraag naar elektriciteit toe en daarmee ook de vraag naar gas voor de opwek van die elektriciteit. Hierdoor zou de prijs van gas kunnen gaan stijgen."

Samen met Liander en de provincies Gelderland en Flevoland heeft netbeheerder Tennt woensdag een maatregelenpakket bekendgemaakt om een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in deze provincies te garanderen. Dit is nodig omdat consumenten en ondernemers in hoog tempo meer elektriciteit vragen en het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Een van de maatregelen is tijdelijke lokale inzet van gasgeneratoren, zoals eerder al aangekondigd voor de provincie Utrecht.

In Centraal- en Oost-Europese landen zijn plannen gemaakt om zeker twaalf nieuwe kerncentrales te bouwen, meldt BNR op basis van berichtgeving van persagentschap Bloomberg. De landen willen nucleaire energie nieuw leven inblazen, nu veel oude Sovjetcentrales het einde van hun leven bereiken.