Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
virus niet gevaarlijk voor mens en dier

Handel ToBRFV-tomaten weer mogelijk in VS

In de Verenigde Staten laten nieuwe regels het weer toe om tomaten en paprika's uit met ToBRFV-besmette teeltfaciliteiten te verhandelen. Het is niet langer nodig om de oogst te vernietigen na een besmetting.

De USDA's Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) heeft dit besluit vorige maand genomen. De importrestricties om ToBRFV-besmet plantmateriaal en zaden blijven.

Het besluit om de regels voor handel te versoepelen volgt op uitkomsten van onderzoek. De waarschijnlijk dat het virus via verse vruchten het land in komt is onderzocht. Over dat onderzoek is in augustus 2023 gepubliceerd. Op basis van de analyses concludeert APHIS dat het onwaarschijnlijk is dat ToBRFV commerciƫle productiegebieden in de Verenigde Staten zal bereiken via vruchten die voor consumptie op de markt wordt gebracht. De waarschijnlijkheid dat het virus via plantmateriaal of zaad de VS binnenkomt wordt hoger ingeschat.

In Nederland is het ruimen van een bedrijf na een ToBRFV-vondst niet meer vereist. Voor mensen en dieren is het virus niet gevaarlijk. Consumenten kunnen vruchten met ToBRFV dus gewoon eten, benadrukt de NVWA al vanaf het moment dat het virus in 2019 in Nederland uitbrak. In eerste instantie waren de regels uit angst voor verspreiding heel snel. Nu het virus steeds verder verspreid raakt en er resistente rassen op de markt komen, heroverwegen landen de Q-status en alle bijbehorende restricties.

Bron: APHIS