Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Havenbedrijf Rotterdam legt Prinses Alexiaviaduct aan op Maasvlakte 2

Vandaag 2 juli hebben Havenbedrijf Rotterdam en BAM Infra Nederland het contract ondertekend voor de aanleg van het Prinses Alexiaviaduct op de Maasvlakte 2, zo meldt het havenbedrijf.

De ongelijkvloerse kruising in het uiterste westen van de haven is noodzakelijk om de veiligheid in het verkeer te bevorderen en gebiedsontwikkeling rond de Prinses Alexiahaven verder te stimuleren. Er zijn een aantal maatregelen genomen om dit duurzaam te doen. Daartoe komt er voor het eerst in de haven een laadplein voor elektrisch materieel dat bestemd is voor één specifieke bouwplaats.

Het Havenbedrijf heeft BAM opdracht gegeven bij de aanleg van het Prinses Alexiaviaduct een aantal duurzaamheidsmaatregelen door te voeren. Zo heeft de aannemer zich verplicht zand (ca. 150.000 m3) te gebruiken van een vlakbij gelegen locatie. Daarnaast gebruikt hij onder andere bij de uitvoering van het werk duurzaam asfalt en beton, elektrisch materieel en HVO100-brandstof in plaats van diesel. De maatregelen passen in het beleid van het Havenbedrijf om de bedrijfsvoering te verduurzamen.

De Rotterdamse haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn en tegelijkertijd vitaal en concurrerend blijven. Het Havenbedrijf geeft daarbij het voorbeeld. Zo lopen er ook proeven met het op stroom zetten van baggerslib en gebruikt het Havenbedrijf kunststof in havenmeubilair als remmingswerk, steigers en pontons. Daarnaast bereidt het Havenbedrijf de inkoop voor van nieuwe patrouillevaartuigen die emissieloos moeten kunnen varen.

Veiligheid
Havenbedrijf besteedt heel veel aandacht aan veiligheid in het dagelijks werk. Dat geldt extra bij bouwprojecten. Zo zijn voor dit project een aantal extra veiligheidsmaatregelen voorgeschreven waar de aannemer zich aan moet houden. Zo is tijdens de bouw onder andere het gebruik van een tijdelijke weg om het bouwterrein heen voorgeschreven; moet de aannemer gebruik maken van een tijdelijk voetgangersviaduct over het spoor en moet het spoor afgezet worden met hekken.

Prinses Alexiahaven
Het masterplan Maasvlakte 2 omvat naast het in 2018 aangelegde Prinses Amaliaviaduct nog twee aan te leggen viaducten: Prinses Alexiaviaduct en het Prinses Arianeviaduct. Ze zijn vernoemd naar de nabij gelegen havens die ze moeten helpen ontsluiten.

Het nieuw te ontwikkelen gebied rondom de Prinses Alexiahaven is circa 300 ha groot en volgens het masterplan bestemd voor nieuwe 'biobased' en circulaire activiteiten. Daarbij is een deel van dit gebied gereserveerd voor de vestiging van een waterstofimport-terminal.

De komende jaren wordt het gebied rond de Prinses Alexiahaven ontwikkeld. Onlangs is er een nieuwe weginfrastructuur (Mekongweg) aan de zuidzijde van de Prinses Alexiahaven aangelegd om dit havengebied te ontsluiten. Momenteel is dit terrein nog verbonden met de Maasvlakteweg via een tijdelijke gelijkvloerse kruising over het spoor en de CER, de interne verbindingsweg tussen de diverse containerterminals. Deze situatie is vanuit veiligheid en doorstroming van het verkeer ongewenst. Verkeersberekeningen hebben aangetoond dat het noodzakelijk is om een ongelijkvloerse kruising (Prinses Alexiaviaduct) en een gedeeltelijke verdubbeling van de Maasvlakteweg te realiseren voordat de verkeersintensiteit drastisch toeneemt. Naar verwachting wordt het viaduct eind 2026 in gebruik genomen.

Bron: Port of Rotterdam

Publicatiedatum: