Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkgroep Arbo bezoekt Hoogweg Paprikakwekerijen

De werkgroep Arbo van Glastuinbouw Nederland heeft net voor de zomer vergaderd bij Hoogweg Paprikakwekerijen. Een mooie kans voor vakbonden en themaspecialist Arbeid om een aantal actuele onderwerpen in de praktijk te zien. Op een warme dag werden zij rondgeleid over het bedrijf en werden de vraagstukken in de paprikateelt en in het bijzonder de arbeidsomstandigheden besproken."In de eerste warme week van de zomer kent de oogst een piek", vertelt Jalisa, hr-adviseur bij Hoogweg Paprikakwekerijen. "De Infokaart Veilig en gezond werken bij warm weer is nu volop in gebruik." In de verwerkingsunit werd de automatisering duidelijk. De paprika's worden autonoom aangevoerd, dozen automatisch uitgevouwen en via transportbanden zien we paprika's voorbij glijden tot in de door de klant gewenste verpakking. "Hoogweg Paprika teelt duurzaam met aardwarmte en een biomassa-installatie. De voor de teelt benodigde CO₂ wordt inmiddels gedeeltelijk ingekocht", aldus Jalisa.

Aansluitend vergadert de werkgroep door een goed gevulde agenda heen. Een klein feestje nu opnieuw twee hoofdstukken Arbo catalogus, heftruck en loodaccu's langs de toetsing bij de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn gekomen. De behandeling van de volgende hoofdstukken, teeltwisseling en gewasbeschermingsmiddelen, zijn nu weer aan de orde. Arbocatalogus en RI&E zijn belangrijke instrumenten en krijgen volop aandacht in de werkgroep.

Communicatie
De grote uitdaging voor de werkgroep Arbo is communicatie. Hoe zorgt de werkgroep ervoor dat kennis wordt gedeeld en werkgevers en werknemers de weg vinden naar informatie over veilig en gezond werken? In de week van de RI&E, half juni 2024, is langs verschillende kanalen gecommuniceerd. In de werkgroep Arbo blikt Glastuinbouw Nederland terug. De werkgroep Arbo wil de communicatie verbeteren en blijven bijleren.

Arbocatalogus
De werkgevers en werknemers in de sector Glastuinbouw willen eerlijk werk en dat is onverbrekelijk verbonden aan veilig en gezond werken. Binnen Stigas komen veiligheid, vitaliteit en verzuim bij elkaar. De kern van dit werk vormt de Arbocatalogus, daarin worden de onderdelen beschreven hoe aan de wettelijke voorschriften (Arbowet) kan worden voldaan. Als werkgever kun je daarnaast ook gebruik maken van de arbodienstverlening van Stigas.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: