Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agro Care en CombiVliet gaan fuseren

Agro Care en CombiVliet hebben aangekondigd te gaan fuseren, met het voorbehoud dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de plannen goedkeurt. Het wordt de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland, die doorgaat onder de naam Agro Care.

Opgeteld gaat het areaal van de twee partners, die al heel veel samenwerken, richting de 500 hectare. De twee bedrijven fuseren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Na de goedkeuring wordt het fusietraject de komende maanden in gang gezet.

Nu al behoren de twee ondernemingen, allebei van Westlandse komaf, tot de grootste en modernste tomatenteeltbedrijven in de wereld. Familiebedrijf CombiVliet is ontstaan in de jaren vijftig en de oudste van de twee. Agro Care ontstond in 1997. In Nederland hebben de bedrijven 13 teeltlocaties. Vorig jaar bouwden beide partijen nog nieuw op Agriport. Ook zijn beide partijen internationaal actief.

Sinds 2018 werd voorzichtig gekeken naar opties voor een intensievere samenwerking. Op een gegeven moment, toen het echt concreet werd, is de datum van 1 januari 2023 gekozen voor de waardebepaling. In een tijd met onder meer rommelden energieprijzen was dat nog best een uitdaging, maar nu zijn de partijen zover dat ze melding maken bij de ACM en daarom ook zelf het nieuws naar buiten brengen.

Kees van Veen, CEO van Agro Care: "De meeste bedrijven die groter worden, doen het om mee te groeien met hun klanten en met de vraag naar verduurzaming. De opdracht om te verduurzamen is niet alleen ingegeven vanuit de markt, die leggen we ook onszelf op om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Wanneer je groter bent, kun je dit beter faciliteren en financieren dan wanneer we het allebei individueel gaan doen."


Kees van Veen en Roy van Vliet

1000 hectare
Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum, in 2022, kondigde Agro Care al aan dat het areaal weleens richting duizend hectare zou kunnen gaan. "Vooral door samen te werken. Die duizend hectare hoeven we echt niet allemaal zelf te bouwen. En het hoeft ook niet alleen in Nederland te zijn", zei Kees van Veen bij die gelegenheid.

Agro Care zoekt de expansie vooral over de grens, met als meest recente project de opening van een tweede teeltlocatie in Tunesië. Verder heeft Agro Care een teeltlocatie in Marokko en samen met CombiVliet twee Franse locaties. Daarnaast is CombiVliet actief in Brazilië.

In 2020 stapte investeringsmaatschappij NPM Capital bij Agro Care aan boord. "Zij hebben de kennis en kunde om bedrijven te laten groeien en renderen. Van die kennis maken wij graag gebruik." Met de samenbundeling zijn de twee fusiepartners nagenoeg op de helft van het voorspelde areaal.

Groeiambities
"Groei van het bedrijf zal voor een groot gedeelte in het buitenland plaatsvinden", zegt algemeen directeur Roy van Vliet van CombiVliet. "Internationaal tomaten telen voor een grotere markt is een win-winsituatie voor iedereen in het kader van duurzaamheid, milieu, werkgelegenheid, ontwikkeling en economisch belang. Consumenten willen steeds meer local for local, mede vanuit de duurzaamheidsgedachte."

Ook in Nederland liggen er kansen om het bedrijf verder te ontwikkelen, al zullen die voornamelijk door samenwerkingen, fusies en overnames worden gerealiseerd, is de verwachting.

Kees van Veen CEO, Roy van Vliet managing director Nederland
CEO wordt Kees van Veen, mede-grondlegger van Agro Care, die verantwoordelijk wordt voor alle landen en deelnemingen. Managing director Nederland wordt Roy van Vliet, die twee jaar terug zijn vader Theo opvolgde bij CombiVliet.

Philip van Antwerpen, ook Agro Care-oprichter, blijft als managing director Tunesië verantwoordelijk voor de twee teeltlocaties in het Noord-Afrikaanse land. Door de fusie verdwijnt de familienaam CombiVliet logischerwijs als bedrijfsnaam. Roy: "Agro Care heeft al een grote naamsbekendheid in de wereld. Vandaar dat we niet gekozen hebben voor een compleet nieuwe naam."

Eerdere samenwerkingen
Een eerder samenwerkingsverband resulteerde onder meer in de oprichting van CombiCoop, het gezamenlijke inkoop- en projectmanagementbureau. Ook loopt de verkoop van tomaten via hetzelfde afzetkanaal, telerscoöperatie Harvest House, en zijn de twee bedrijven partners in onder meer een eigen zaad- en veredelingsbedrijf, een plantenkwekerij, een softwareleverancier, energiebedrijven, een uitzendbureau, een tomatenverwerkingsbedrijf, een verpakkingsbedrijf en distributiecentra.

Gezamenlijk hoofdkantoor
Doel van de krachtenbundeling is ook het versterken van de operatie. De individuele vestigingen zullen steeds meer kennis en kunde gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken. Roy: "We zullen nog meer met elkaar afstemmen en elkaar opzoeken. De stafdiensten worden samengevoegd tot één afdeling. We hebben in de toekomst een gezamenlijk hoofdkantoor voor ogen. Hoe meer we samen doen, hoe meer we ook de behoefte krijgen om op één locatie te zitten."

Ook op het gebied van werkgeverschap zien de twee partners voordelen. Agro Care wordt werkgever van ongeveer 4.000 medewerkers. "Binnen een groot en groeiend bedrijf ontstaan meer kansen en uitdagingen voor ambitieuze medewerkers en ben je aantrekkelijker voor talent."

Afzet tomaten
Het is nu wachten op toestemming van de ACM, maar daar verwachten de fusietelers geen problemen. Ze werken al zoveel samen dat er wat hen betreft ook weer niet zoveel verandert. Ook gaan alle tomaten van de telers, net als nu, nog altijd naar Harvest House, alleen dan straks vanuit één bedrijf met één naam.

Dat laatste, communicatie vanuit één naam, dat gaat de buitenwereld misschien na deze aankondiging wel als eerste zien. De naam CombiVliet gaat verdwijnen, maar niet abrupt. De bedoeling is de naam, die goed te boek staat, langzaam uit te faseren.

Voor meer informatie:
Agro Care / CombiVliet
Martine van der Meer (Communicatie & HRM)
06 10 10 55 30
[email protected]
[email protected]
www.agrocare.nl
www.combivliet.nl