Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten voor fijnproevers

"Het is niet het gemakkelijkste moment voor de afzet van groenten en fruit. Ook tomaten ontkomen niet aan de malaise. Maar als je de teelt en afzet goed plant, is de crisis iets minder voelbaar", zegt Gioacchino Russo, die zich al enige tijd niet meer alleen toespitst op de teelt. Sinds enkele jaren beschikt deze Siciliaanse teler over de juiste instrumenten om zelfstandig zijn producten op de markt te brengen, waaronder ook de nodige certificeringen.

Gioacchino Russo tussen zijn tomaten. De overhangende planten zorgen op natuurlijke wijze voor wat afkoeling.

"In de eerste jaren dat ik tomaten teelde, had ik niets wat me onderscheidde van mijn vele concurrenten", aldus Russo, "Ik voelde de noodzaak om de teelt van de goedkope massaproducten te ontstijgen. Ik deed zorgvuldig onderzoek naar rassen met veel smaak en naar kleine tomaten, want deze leveren niet alleen een hogere prijs op, ook de vraag in gespecialiseerde supermarkten en de horeca is groot."

In de horeca is er steeds meer vraag naar groene cherrypruimtomaten, een relatief nieuwe specialty

"Terwijl de meeste telers nog de dagelijkse prijsnoteringen op de groothandelsmarkt van Vittoria als referentie nemen, heb ik jaren geleden al gebroken met de logica van het leveren van het product aan tussenhandelaren. Op dit moment liggen niet alleen de prijzen onder de teeltkosten, ook de vraag blijft doorgaans achterop hinken, ook al zie ik nu een lichte opleving. Ik zeg dit overigens met alle respect voor de ondernemers op de markt van Vittoria, want juist daar komt de drijvende kracht van de Siciliaanse tuinbouw tot leven."

Russo oogst van februari tot en met juni gekleurde tomaten

"Maar ik doe iets anders. Met zeer gespecialiseerde teelt, waarin de kwaliteit en de smaak voorop staan, kan ik tomaten leveren aan klanten die niet zomaar om een tomaat vragen, maar om een hoogwaardig product. Mijn tomaten bereiken uiteindelijk enkele van de beste restaurants en hotels in Europa."

Detail van een krat rode cherrypruimtomaten, die geoogst worden van november tot eind augustus. Russo levert producten met de Nickel Free certificering. Ongeveer 5% van de wereldbevolking is allergisch voor zware metalen zoals nikkel. Restaurants hebben dankzij deze gecertificeerde producten dus de mogelijkheid om in hun menu's aan ieders behoeften te voldoen.

"Eten is deels noodzaak, deels puur genot", aldus de expert. "Mijn tomaten zijn puur genot, bestemd voor de gastronomie. In de teelt hou ik daarom vooral rekening met drogestofgehalte, Brix-waarde en de balans tussen zuurtegraad en suikergehalte. En uiteraard met de gezondheid van de consument."

Boven: groene cherrypruimtomaten in trays van 300 gram; Onder: rode cherrypruimtomaten in tros, ook in trays van 300 g

Het bedrijf teelt de tomaten op een areaal van drie hectare, op nauwelijks honderd meter van de zee bij Marina di Acate, in de provincie Ragusa.

Voor meer informatie:
Gioacchino Russo
Azienda Agricola Russo
Tel: +39 347 8955522 (Italiƫ)
[email protected]
www.russoaziendagricola.com

Publicatiedatum: