Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwetsbare positie arbeidsmigranten besproken op congres

Afgelopen mei vond het congres 'Arbeidsmigratie in goede banen' weer plaats. Ingrid Blom van Glastuinbouw Nederland was aanwezig en deelt in dit artikel in een verslag haar highlights van de dag. Arbeidsmigratie in goede banen is een initiatief van IPA (Interdepartementale Projectgroep Arbeidsmigranten.

Meer over het IPA
Vier jaar geleden verscheen het rapport 'Geen tweederangsburgers' van de commissie Roemer. Hierin staan een vijftigtal aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan. De uitvoering van de aanbevelingen van het Aanjaagteam zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van veel partijen. In de Interdepartementale Projectgroep Arbeidsmigranten (IPA) werken overheid, bedrijfsleven en vakbonden samen aan deze uitdaging. Het IPA is organisator van dit congres.

Opening door minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Om tien uur start het congres en wordt de dag geopend door Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze benoemt dat ze een groeiend aantal initiatieven ziet, wetgeving in ontwikkeling en samenwerking om de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten uit te werken. Maar dat ook de keerzijde nog steeds voorkomt. Er zijn ondanks alle inspanningen nog steeds misstanden. "Laat dit nooit gewoon worden", zegt de minister terecht.

Op het podium krijgt de minister de handreiking 'Effectrapportage nieuwe bedrijvigheid' overhandigd. In gesprek met een pilot gemeente en ondernemer wordt dit instrument van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten belicht. De gasten vertellen dat het de gemeente helpt om in gesprek te gaan over vragen als:

  • wat voor economie willen wij als gemeente zijn?
  • welke belangen komen er in de afweging bij keuzes rondom nieuwe bedrijvigheid?
  • kan het bedrijf regionaal aan arbeidskrachten komen?
  • of brengt vestiging een instroom aan internationale medewerkers op gang?
  • en waar huisvesten wij deze mensen?

Het instrument helpt gemeentes met bedrijven en omwonenden het goede gesprek te voeren over het verdelen van de schaarse ruimte in ons land.

Over de effectrapportage nieuwe bedrijvigheid
De effectrapportage is een nieuw instrument dat gemeenten kunnen inzetten als er sprake is van vestiging, uitbreiding of verplaatsing van een bedrijf. Het helpt gemeenten om vroegtijdig inzicht te krijgen in de effecten op huisvesting en het gesprek te voeren met ondernemers en omwonenden.

Het informeren van internationale medewerkers
Ook het onderwerp 'informeren van internationale medewerkers' wordt besproken. Daarmee is in de afgelopen vier jaar vooruitgang gemaakt. Door heel Nederland openen informatiepunten waar internationale medewerkers en werkgevers terechtkunnen met vragen over wonen en werken in Nederland. In Brabant zijn dit fysieke loketten, in Den Haag en Rotterdam zijn er mobiele teams. Op de informatiepunten zijn voorlichters die meerdere oost Europese talen spreken. Mooi dat na de website van SZW workinnl.nl nu ook de nog belangrijkere fysieke informatiepunten vorm krijgen. Een plek waar men iemand kan spreken, het liefst in eigen taal.

Workshoprondes
De workshop over de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten is belangrijk voor de glastuinbouw.

  • Door toelatingseisen te stellen aan uitzendbureaus bescherm je de internationale medewerkers en creĆ«er je een gelijkspeelveld voor uitleners.
  • De sector werkt veel met uitzendkrachten en wil dit graag goed doen.
  • Certificering van uitzendbureaus helpt om het kaf van het koren te kunnen scheiden.
  • De instituties die nodig zijn om de toelating tot de markt te toetsen en te inspecteren stellen het ministerie voor grote uitdagingen.
  • Dit moet goed geregeld worden, heel belangrijk, maar kost dus nu extra tijd en zorgt dat de nieuwe wet waarschijnlijk een jaar later zal worden ingevoerd.

Malgorzata Bos-Karczewska, econoom en deskundige EU-arbeidsmigratie en lid van de Maatschappelijke Raad van Advies Internationale Medewerkers: "Ik kom zelf uit Polen en heb gemerkt hoe belangrijk het spreken van de taal is. Het motto van mijn workshop is: taal en integratie zijn een onmisbare investering in de arbeidsmigrant. Het is een maatschappelijke opgave, niet alleen voor gemeenten, maar ook voor het bedrijfsleven. Gezien de arbeidsmarkt krapte is het niet louter een kwestie van goodwill kweken, maar ook de eigen toekomst bestendiger maken. Want de factor arbeid of beter de mens wordt cruciaal. Het verheugt mij zeer dat zoveel mensen nu een steentje willen bijdragen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren."

Workshop Dakloos en werkloos
In de workshop Dakloos en werkloos komt de kwetsbare positie van arbeidsmigranten aan de orde. "Glastuinbouw leden pakken verantwoordelijkheid door mee te werken aan vangnet constructies. Wordt na inspectie bij misstanden een pand gesloten of moeten mensen uit een noodsituatie worden gehaald, dan voorkomt het vangnet dat de arbeidsmigranten op straat terechtkomen en werkloos worden. Er wordt dan een noodbed geboden (veelal door een deelnemende Gemeenten) en onze leden bieden vervangend werk. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen overheid en uitzendsector,' vertelt workshopleider Peter Loef, voormalig medewerker van Glastuinbouw Nederland.

Meer informatie over arbeidsmigratie is hier te vinden.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: