Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijkheden voor 'baitsprays' bij bestrijden van Suzuki-fruitvlieg

De Suzuki-fruitvlieg zorgt voor aanzienlijke economische schade in de fruitteelt, vooral in de teelt van kersen, perziken, druiven, bessen, aardbeien en frambozen. Karla Escobedo Quevedo richtte zich op de ontwikkeling van een effectieve en duurzame strategie met 'baitspray, giftig lokaas, om volwassen vrouwtjes van deze fruitvlieg te bestrijden. Dinsdag 2 juli is ze aan de Rijksuniversiteit in Groningen gepromoveerd.

Baitsprays bestaan uit een mengsel van een insecticide en een lokstof, met als doel dat insecten de lokstof opeten of ermee in contact komen, wat tegelijk zorgt voor de opname van het insecticide. Karla Escobedo Quevedo onderzocht het foerageergedrag van de Suzuki-fruitvlieg en de samenstelling van eetbare lokstoffen. Ook bestudeerde ze bio-rationale insecticiden als gif en dsRNA als alternatief voor gif.

De karakterisering van het foerageergedrag heeft directe implicaties voor het optimaliseren van de baitspraystrategie om de fruitvlieg te bestrijden, stelt de onderzoekster. Bovendien denkt ze dat baitstofspray mogelijk kan worden gecombineerd met dsRNA om een specifiek vitaal gen in de Suzuki-fruitvlieg uit te schakelen. Al haar experimenten werden onder laboratoriumomstandigheden uitgevoerd en moeten nog worden getoetst via veldexperimenten.

Karla Escobedo Quevedo onderzocht de mogelijkheid om op RNAi gebaseerde insecticiden te gebruiken in combinatie met een lokaas om de Suzuki-fruitvlieg te bestrijden. Op RNAi-gebaseerde insecticide is een technologie gebaseerd op het uitschakelen van een vitaal gen van een plaagsoort door de toediening van dubbelstrengs RNA aan het insect. Het uitschakelen van de expresssie van een vitaal gen kan sterfte veroorzaken bij het plaaginsect.

RNAi-gebaseerde insecticiden worden beschouwd als biologisch afbreekbaar. Bovendien kunnen ze worden ontworpen om zeer soortspecifiek te zijn, en dus geen negatieve effecten te hebben op andere organismen. Daardoor passen ze dus zeer goed in geïntegreerde plaagbeheersingsstrategieën.

Het is de onderzoekster nog niet gelukt om de expressie van het gen uit te schakelen. De toediening leidde ook niet tot sterfte van het plaaginsect. Toch adviseert ze om verder onderzoek te doen naar deze techniek, en om de mechanismen voor het toedienen van dsRNA in cellen van de Suzuki-fruitvlieg op te helderen, vanwege de grote voordelen die deze benadering in de bestrijding kan bieden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Publicatiedatum: