Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aanpak gewasbeschermingsmiddelen vereist samenwerking"

LTO betreurt dat demissionair minister Adema tijdens zijn laatste dagen als minister een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd met de aankondiging van strenge generieke maatregelen voor boeren en tuinders op het gebied van waterkwaliteit. Deze maatregelen zouden volgens Adema tot doel hebben de KRW-doelen voor gewasbeschermingsmiddelen te halen. Voor LTO komt deze brief uit de lucht vallen, omdat LTO samen met NAJK een plan van aanpak heeft geschreven – op verzoek van de ministers Adema en Harbers – voor het verbeteren van de waterkwaliteit. LTO en de sectororganisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland roepen minister Wiersma op om gezamenlijk de uitvoering van het LTO-plan op te pakken.

Maatwerkoplossingen
Het afgelopen halfjaar heeft LTO samen met het ministerie hard gewerkt aan gerichte maatwerkoplossingen om de waterkwaliteit, die boeren en tuinders belangrijk vinden, te verbeteren. Deze maatwerkoplossingen worden nu overruled door generieke maatregelen. Er is geen draagvlak voor generieke maatregelen omdat deze niet of nauwelijks zijn getoetst in de praktijk en daar zelden doeltreffend zijn. Daarom roept LTO de minister op gebruik te maken van de kennis, kunde én de energie van ondernemers om zo gezamenlijk de doelen te realiseren. Een concreet plan hiervoor is al uitgewerkt. LTO en NAJK hebben op 12 december jl. gesproken met ministers Adema en Harbers en op hun verzoek een actieplan opgesteld voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat plan is door beide demissionaire ministers bijzonder goed ontvangen.

De kern van dit plan is dat boeren en tuinders in hun gebied zelf aan de slag gaan om de waterkwaliteit te verbeteren in hun omgeving, op een gerichte en doeltreffende manier. LTO vindt het jammer dat ondersteuning vanuit de overheid tot op heden helaas uit is gebleven om tot dit maatwerk te komen. LTO vertrouwt erop dat dát na 2 juli wezenlijk beter wordt. En dat minister Wiersma het doorvoeren van nationale koppen voor de verbetering van de waterkwaliteit bovenop Europees beleid – in lijn met het hoofdlijnenakkoord – zal voorkomen. LTO nodigt de nieuwe minister graag uit om hierover met LTO in gesprek te gaan.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: