Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector hoopvol over nieuw kabinet

Na 221 dagen is het zover: het nieuwe kabinet-Schoof staat op het bordes. Koning Willem-Alexander beëdigde op 2 juli de ploeg met ook voor de glastuinbouwsector veel nieuwe bewindspersonen. Glastuinbouw Nederland nodigt hen uit voor een kennismaking over hoe telers willen én kunnen bijdragen aan voedselzekerheid, vergroening en de strategische soevereiniteit van Nederland en Europa. Ook LTO heeft op de presentatie van het nieuwe kabinet gereageerd.

Met het werk van de glastuinbouw levert de sector een positieve bijdrage aan de uitdagingen van vandaag en morgen. Eerder liet Glastuinbouw Nederland dan ook weten blij te zijn met de erkenning van het belang van voedselzekerheid in het hoofdlijnenakkoord. Ook de focus van de coalitie op stabiel overheidsbeleid en duidelijkheid op gebied van energie kon op waardering rekenen. Bovendien wil de regering-Schoof inzetten op meer loon naar werken en de waterwetgeving herzien.

De thema's en voorstellen uit het hoofdlijnenakkoord worden tijdens het reces uitgewerkt in concreet regeerakkoord. Glastuinbouw Nederland staat hierbij in nauw contact met het nieuwe kabinet en de diverse ministeries om de uitdagingen en kansen van de sector hierin te benadrukken. De sector is groot geworden door innovatie en zet die kennis en ontwikkeling graag met het Rijk door voor de uitdagingen van morgen.

Reactie LTO
Ger Koopmans, voorzitter LTO: "Het hoofdlijnenakkoord biedt vele aanknopingspunten voor de agrarische sector om mee aan de slag te gaan. Het stemt hoopvol dat kabinet-Schoof inzet op een realistische koerswijziging in het landbouwbeleid. We feliciteren alle bewindspersonen die vandaag zijn beëindigd in het nieuwe kabinet en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking."

LTO herkent de inzet van het hoofdlijnenakkoord alsook de erkenning voor de zorgen in de agrarische sector. Aan het begin van het formatieproces sprak LTO in een goede, open sfeer met de formerende partijen over welke verwachtingen boeren, tuinders en hun gezinnen hebben bij het toekomstige landbouwbeleid. Er is geluisterd naar de uitdagingen waar LTO-leden in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Bovendien is er geluisterd naar de voorstellen en wensen van LTO om het landbouwbeleid weer haalbaar en realistisch te maken, blijkt uit speerpunten zoals het stoppen met eindeloze middelvoorschriften, kalenderlandbouw en het verabsoluteren van rekenmodellen. Tegelijkertijd vergt dat een systeemomschakeling: meten en weten is van belang om daadwerkelijk tot doelsturing te komen.

Dat vergt volgens LTO niet enkel inzet van de bewindspersonen van LVVN, maar ook van de andere ministeries. Zoals het gesprek met de minister van I&W over een andere invulling en aanpassing van de Kaderrichtlijn Water. Met buitenlandse handel zal de samenwerking gezocht worden om geen agrarische producten te importeren die niet hier geproduceerd mogen worden. Ook op andere beleidsterreinen zijn hoopvolle ambities uitgesproken. De afgelopen jaren hebben de toegenomen wet- en regelgeving, administratieve lastendruk en fors oplopende arbeidskosten gezorgd voor zware tijden voor werkgevers in de land- en tuinbouw. Het hoofdlijnenakkoord biedt volgens LTO perspectief op lastenverlichting op arbeid voor werkgevers.

LTO is ook positief dat het nieuwe kabinet onderstreept dat arbeidsmigratie nog steeds nodig is voor de economie en ondernemers. Werkgevers krijgen, nog meer dan nu, de verantwoordelijkheid zorg te dragen voor huisvesting van hun internationale medewerkers. Het pleidooi van LTO om meer huisvesting op het eigen erf in de land- en tuinbouw mogelijk te maken, wordt door het nieuwe kabinet opgepakt.

Welkomstbrieven
In aanloop naar het aantreden van kabinet-Schoof heeft LTO welkomstbrieven aan de aanstaande bewindspersonen gestuurd. Niet alleen naar het nieuwe ministerie van LVVN, maar ook aan de ministers en staatssecretarissen op de vele andere beleidsterreinen die raken aan de dagelijkse praktijk van agrarische ondernemers.

Bron: Glastuinbouw Nederland & LTO Nederland

Publicatiedatum: