Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Minder (Russische) steenkool voor kolencentrales

De zomer is voor even verdwenen en op deze druiligere ochtend leert een blik op de uurprijzen voor elektriciteit dat negatieve uurprijzen (daarom) ook uitblijven. De EPEX-dagprijs ligt op 82 euro per megawattuur. Wel iets lager dan de 88 euro van maandag.

De TTF-gasprijs voor komende winter blijft rond de 40 euro per megawattuur schommelen. Hieronder de prijs voor kwartaal 1, 2025.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 1 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De invoer van in Nederland verbruikte steenkool is in 2023 ten opzichte van een jaar eerder met ruim een kwart gedaald naar 6,5 miljard kilogram. De invoer van steenkool uit Rusland daalde tegelijkertijd met 900 miljoen kilogram naar 11 duizend kilogram. In 2020 was nog ruim de helft afkomstig uit Rusland. Sinds 2022 geldt er een embargo op Russische steenkool. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Energiebedrijven verbruikten 40 procent minder kolen
In 2023 verbruikten energiebedrijven (kolencentrales) vergeleken met het jaar ervoor 2,0 miljard (-40 procent) kilogram minder steenkool (ketelkolen) voor het opwekken van elektriciteit, met name door een sterk gestegen elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind.

Vooral door hoge gasprijzen konden in 2021 en 2022 kolencentrales nog elektriciteit produceren uit steenkool tegen een concurrerende prijs. In 2023 was 45 procent van alle soorten steenkool bestemd voor kolencentrales.