Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 26

Kropsla en komkommer doen het nog altijd goed

De middenprijs voor komkommer is na een dipje weer terug omhoog geklommen in week 26. Dat leert een nieuw overzicht met VBT-cijfers. Ook de prijzen voor aubergine, rode en gele paprika en kropsla stijgen.

Het opveren van de komkommerprijs is in lijn met het vijfjarig gemiddelde en prijsontwikkelingen de afgelopen twee jaar. Afgelopen jaar begon de prijs na een hele magere periode vanaf eind juni ook weer te stijgen.

Bij de tomatenprijs weinig bijzonderheden. De prijzen voor los en tros liggen al tijden redelijk in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Tros levert gemiddeld 54 eurocent op in week 26, los iets meer met een kiloprijs van net geen 68 eurocent.

Ook voor paprika geldt dat de prijs rond het vijfjarig gemiddelde ligt. Rood komt over heel week 26 afgerond uit op 1,64 euro per kilo, geel op 1,78 en groen op 1,23. Traditioneel zakt de prijs rond deze tijd weg voor een zomerdip. In week 26 is hier nog geen sprake van dit jaar.

De middenprijs voor kropsla blijft nog altijd opvallend hoog. Zoals bekend speelt een nat voorjaar slatelers parten. Ook de prijzen voor ijsbergsla en multicolorsla stegen afgelopen week fors. Voor veldsla geldt dat de prijs na een recente piek weer eens (niet voor het eerst dit jaar) tot onder het vijfjarig gemiddelde is gezakt.

Een kilo aardbeien leverde gemiddeld 5,33 euro per kilo op in week 26 bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoƶperaties. Een ruim bovengemiddelde prijs voor de tijd van het jaar. Er zijn minder kilo's, maar de volumes raken wel vlot verkocht, analyseert de Boerenbond. Uit die update citeren we verder:

"Ook het andere zachtfruit zoals rode bessen, bramen en frambozen is goed gestart. De prijzen zijn correct, maar ook hier zijn de geproduceerde volumes lager. Blauwe bes worstelt met een lage vraag naar Belgisch product in de retail, waardoor er geƫxporteerd moet worden. Voor de kersen is het een speciaal jaar, met moeilijkheden door de vorst en regenval. De piek van het kersenseizoen moet nog komen, maar de volumes zullen lager zijn dit jaar, en er is ook meer sorteerwerk. Voor krieken is het zelfs een catastrofaal jaar, met de laagste opbrengst ooit, door de vorstschade. Wat wel een succes is dit jaar, zijn de Charentaismeloenen, die tot eind augustus zullen worden geleverd."

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 26 voor groenten. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.