Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse ingenieurs ontwikkelen tuinbouwrobots

Ingenieurs van de Universiteit van Waikato hebben een reeks robotoplossingen geïntroduceerd om het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouwsector aan te pakken. Deze innovaties werden onthuld op Mystery Creek Fieldays, waar prototypes werden getoond die ontworpen zijn voor de blauwe bessen, druiven en algemene tuinbouwsectoren. Dr. Ben McGuinness benadrukte dat deze technologieën aanpasbaar zijn aan verschillende gewassen, waaronder appelen, druiven en kiwi's, waarbij slechts minimale aanpassingen aan de robotica nodig zijn.

Het team ontwikkelde een prototype van een druivensnoeirobot, waarbij vakkundige snoeitaken zijn ondergebracht in een robotarm op een zelfrijdend aluminium chassis. Deze robot, die getest is in Marlborough en binnenkort getest zal worden in Hawke's Bay, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning voor de programmering en biedt een nieuwe aanpak voor het snoeien van druivenstokken.

Daarnaast heeft de technische faculteit van de universiteit zich gericht op het ondersteunen van de oogst van blauwe bessen met een apparaat dat mensen helpt bij het plukken. Dit apparaat, ontwikkeld door masterstudent Alicia Sim, maakt gebruik van frequentiegestuurd schudden om selectief rijpe blauwe bessen te oogsten, waardoor de fysieke uitdagingen en hoge arbeidskosten bij het plukken van blauwe bessen worden verminderd.

Daarnaast hebben ingenieurs een kosteneffectief navigatiesysteem gepresenteerd voor autonome voertuigen in boomgaarden, als alternatief voor traditionele GPS- en LiDAR-technologieën. Dit systeem is ontworpen voor diverse toepassingen, zoals dunnen, maaien, ongediertebestrijding en oogsten, wat zijn potentieel voor brede toepassing in de sector onderstreept.

De projecten, die nu op zoek zijn naar privé-investeringen voor commercialisering, zijn een stap in de richting van het verminderen van de afhankelijkheid van handenarbeid in de tuinbouw en bieden hulpmiddelen voor productiviteitswinst en toegang tot een bredere beroepsbevolking.

Bron: farmersweekly.co.nz

Publicatiedatum: