Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wkk-inzet Westland in 2023 genormaliseerd

Juva en dochterbedrijf Westland Infra Netbeheer hebben beide hun jaarverslag over 2023 gepubliceerd. In de verslagen is er speciaal ook aandacht voor de glastuinbouw en de rol van de wkk. De wkk-inzet is in 2023 'genormaliseerd'.

De hoge energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zorgden in de glastuinbouw voor een lagere afname van elektriciteit in 2022. "De glastuinbouw zette, ten opzichte van het verleden, minder assimilatiebelichting in of schakelde over naar energiezuinigere vormen. Dit was zichtbaar in de hoeveelheid getransporteerde elektriciteit naar klanten. Toch lag het getransporteerde volume hoger dan onze eigen verwachting eind 2022", meldt Frank Binnekamp, directeur van Juva, het moederbedrijf van Westland Infra.

Recent daagde Binnekamp de sector nog maar eens uit kritisch in de spiegel te kijken. "Door het grote aantal WKK's dat hier zo'n vijftien jaar geleden gerealiseerd is, zijn we in onze regio gezegend met een enorme infrastructuur. Als we daar slim gebruik van maken, heeft dat een zeer positief effect op het vestigingsklimaat. Doordat er nog voldoende mogelijkheden op ons elektriciteitsnet zijn, kunnen wij ons onderscheiden van andere regio's. Maar daarbij is het belangrijk dat de regio daar als geheel van profiteert en dat de voordelen niet belanden bij de 'happy few'. We zien nu dat jaarlijks enkele goed verdienen aan balansdiensten op het landelijke hoogspanningsnet. Op zich begrijpelijk, maar die enkele momenten per jaar veroorzaken nu congestie, waardoor meerdere klanten niet verder kunnen met hun duurzame productie. Voor een duurzaam energie-systeem is het belangrijk om samen te werken, hier wat te geven en daar wat te laten. Met als doel gezamenlijk de regio verder te brengen."

De bedrijfsopbrengst van Juva was in 2023 142 miljoen euro, tegenover 104 miljoen in 2022. De winst kwam in 2023 uit op 13 miljoen euro. Voor Westland Infra Netbeheer tot 9 miljoen euro in 2023 (t.o.v. 13 miljoen in 2022).

De verslagen zijn hier na te lezen.

Publicatiedatum: