Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertraging in Europese ontwikkeling nieuwe genetische veredelingstechnieken

De EU-lidstaten zijn er opnieuw niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het voorstel van de Commissie voor de regulering van nieuwe genetische technieken (NGT's). Ondanks de inspanningen van het Spaanse en Belgische voorzitterschap kon er geen overeenstemming worden bereikt door meningsverschillen over de octrooieerbaarheid van innovaties die voortkomen uit nieuwe gentechnieken (NGT). Brancheorganisatie Euroseeds is teleurgesteld.

Studie
Euroseeds steunt het voornemen van de Commissie om te onderzoeken welk effect de octrooiering van planten en de daarmee samenhangende licentie- en transparantiepraktijken kunnen hebben op innovatie in de plantenveredeling. "Deze studie helpt om verdere beleidsmaatregelen en mogelijke regelgeving te ondersteunen", vertelt Secretaris-Generaal Garlich von Essen.

Vertragingen
Euroseeds waarschuwt voor het feit dat andere landen vooruitgang boeken zonder extra beperkingen op NGT-technieken terwijl de vertragingen in Europa onderzoekers, veredelaars en boeren belemmeren. "Hoe meer het besluitvormingsproces in Europa wordt vertraagd, hoe groter de kans dat onderzoekers, veredelaars en telers vooruitgang en concurrentievermogen mislopen," voegt Garlich toe.

Zelfde regulatie als de rest van de wereld
Euroseeds dringt aan om NGT-techniek op dezelfde manier te reguleren als in de rest van de wereld. "We vragen de lidstaten dringend om actie te ondernemen voor innovatie in de plantenveredeling in Europa. Aan alle betrokken partijen moet de nodige rechtszekerheid geboden worden om vooruitgang in onderzoek en productontwikkeling te ondersteunen", concludeert Garlich.

Voor meer informatie:
Euroseeds
www.euroseeds.eu

Publicatiedatum: