Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
11 juli

Waterdag zoomt in op Kaderrichtlijn Water en 'goed huisvaderschap’

Op donderdagmiddag 11 juli organiseren Glastuinbouw Nederland en Vertify samen opnieuw een Waterdag. De bijeenkomst is vooral bedoeld voor telers en staat dit keer in het teken van de Kaderrichtlijn Water en 'goed huisvaderschap'. De Waterdag vindt plaats in het World Horti Center in Naaldwijk.

Hoe kan de glastuinbouwsector zorgen voor een verbetering van de waterkwaliteit, zodat er weerbaarder geteeld en meer water hergebruikt kan worden? Hoe kan de waterkwaliteit om de kas verbeterd worden? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de Waterdag op 11 juli. Het programma is gericht op telers en start met een plenair deel over de Kaderrichtlijn Water, 'goed huisvaderschap' en kwantificering van reststromen. Daarna volgt een update over de lopende innovatieonderzoeken over water, die (mede) zijn gefinancierd door Stichting Kennis in je Kas (KijK).

Aansluitend kunnen de volgende workshops/demonstraties bezocht worden:

 1. Gerbera en komkommer nutriënten (Vertify)
  Onderzoeken uitgevoerd door WUR en Vertify op effecten van een verlaagde nitraatgift op ontwikkeling van ziekten en plagen. Er zullen praktijkwaardige teelten gepresenteerd worden waarbij een dynamisch nitraatmodel wordt toegepast. Door te werken aan een weerbaar gewas, kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden beperkt.
 2. Telen op water: sierteelt, sla en spinazie (Meteor & Vertify)
  Doel van het systeem 'Drijvende teelt op water' is een bijdrage te leveren aan de verhoging van de duurzaamheid van de teelt onder glas door het voorkomen van emissies en reductie van het gebruik van chemische middelen en energie. Hoever staat het hiermee?
 3. Grenswaarden waterkwaliteit (SCFF & KWR)
  Binnen dit project wordt onderzoek gedaan naar meer en sneller inzicht in de waterkwaliteit en bijbehorende waterparameters (gewasbeschermings-, rem-, ontsmettingsmiddelen, organische stoffen) met stuurmogelijkheden gericht op een gezonde en veilige teelt. Wat zijn de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor de aansturing en beheersing van het watersysteem en teelten in de glastuinbouw?
 4. Nutriënten afvalwater (WUR & Van der Knaap)
  In dit project worden de mogelijkheden verkend om de inputstroom van meststoffen te verduurzamen door gebruik te maken van herwonnen nutriënten uit (lokaal) beschikbare reststromen. De meststoffen worden toegepast in een testruimte.
 5. Resultaten pilots precisie gewasbescherming (Glastuinbouw Nederland)
  In verschillende pilots zijn nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken getest om te komen tot precisie toepassing van groene gewasbeschermingsmiddelen. In deze workshop wordt ingegaan op de resultaten.
 6. Osires (WUR en KWR)
  Onderzoek naar de sturingsmogelijkheden van de microbiologie rond de plantenwortels door management van organische stof in het recirculatiewater, ter voorkoming van ziekten en groeiremming.

Verlenging spuitlicentie
Deelname aan de Waterdag telt mee als dagdeel voor verlenging van de spuitlicentie Bedrijfsvoeren Gewasbescherming, onderdeel Teelt. De Waterdag is een event voor telers. Voor niet-telers is de aanmelding onder voorbehoud van beschikbaarheid. Als men direct betaalt via iDEAL bedragen de deelnamekosten aan de Waterdag €17,50 voor leden van Glastuinbouw Nederland. Niet-leden betalen €35,00.

Aanmelding
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: