Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

RHP investeert in contacten met handelsbedrijven in 2023

In 2023 heeft RHP een nieuwe visie en strategisch plan 2024-2027 ontwikkeld. Begin 2024 is, in overleg met de Raad van Toezicht, die richting voor de komende jaren vastgelegd en zijn op basis daarvan de plannen voor de periode tot en met 2027 opgezet. In het jaarverslag van 2023 staat dat de volgende visie van RHP: "RHP is hét internationale centrum voor kennis over en certificatie van substraten op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid."

CO₂-neutraal
Verder valt in het convenant 'Milieu-impact potgrond en substraten' (november 2022) te lezen dat een brede coalitie van partijen, waaronder RHP, met elkaar heeft afgesproken dat in 2050 het gebruik van potgrond en substraten in de keten geen negatieve milieu-impact geeft en CO₂-neutraal is. Het percentage hernieuwbare grondstoffen moet in 2050 minimaal 90% van het totale ketenvolume bedragen. Hiertoe wordt het percentage hernieuwbare grondstoffen gefaseerd verhoogd. Voor 2025 is de doelstelling gemiddeld 35% voor professioneel gebruik en 60% voor de consumentenmarkt. Doel is het gebruik van compost te verdubbelen tot 600.000 m³ vergeleken met referentiejaar 2018. Ook is afgesproken om alleen nog 100% verantwoord gewonnen veengrondstoffen te gebruiken, gecertificeerd met het Responsibly Produced Peat (RPP)-label.

Onafhankelijk onderzoeksproject
Voor 2030 is de ambitie voor de professionele markt inmiddels vastgesteld op gemiddeld 50% gebruik van hernieuwbare grondstoffen en 85% voor de consumentenmarkt. Voor onderbouwing en inzicht van de doelstelling voor de professionele markt, vond in 2023 een onafhankelijk onderzoeksproject naar de beschikbaarheid en milieu-impact van grondstoffen plaats. Als kenniscentrum voor substraten leverde RHP in dit project technische expertise. RHP gaf een eerste technische beschouwing van nieuwe materialen die nu nog niet worden gebruikt.

Gesprekken
In 2023 heeft RHP ook weer gesprekken gevoerd met en presentaties gehouden voor verschillende (inter)nationale organisaties: schema-eigenaren, brancheorganisaties, onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties, handel, retail en professionele kwekers. Deze gesprekken gingen onder meer over de behoeften in de markt als het gaat om duurzaamheid van grondstoffen en substraten, gerelateerd aan het RHP-kwaliteitskeurmerk.

Geïnteresseerden kunnen hier het jaarverslag van 2023 van RHP lezen.

Publicatiedatum: