Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer en Solynta gaan aardappelzaad leveren aan Kenia en India

Bayer en Solynta hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken aan de commercialisering en distributie van echte aardappelzaden op de Keniaanse en Indiase markten. Dit partnerschap markeert de intrede van Bayer in de wereldwijde aardappelmarkt van 20 miljoen ha en de eerste samenwerking met Solynta, een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van robuuste hybride aardappelrassen voor 's werelds op drie na grootste gewas qua wereldwijd teeltvolume en een van de meest geteelde landbouwgewassen ter wereld.

Solynta's kennis van de veredeling van aardappelen staat centraal in de samenwerking bij de ontwikkeling van nieuwe robuuste aardappelrassen die goed gedijen in de belangrijkste aardappeltelende gebieden. Dankzij deze innovatie kunnen telers aardappelen planten uit echte zaden in plaats van knollen. Telers hebben slechts 25 gram schoon en ziektevrij pootaardappelzaad per ha nodig om een aardappelgewas te starten, vergeleken met de 2500 kg bederfelijke pootaardappelen die voorheen nodig waren.

Bayer zal gebruik maken van zijn sterke aanwezigheid en afzetkanalen in het veld om de rassen die het meest geschikt zijn voor deze regio's op de markt te brengen. De nieuwe hybride aardappelrassen zullen in de vorm van echte zaden door Bayer worden gedistribueerd naar telers in de meest afgelegen gebieden van Kenia en India.


Peter Poortinga (Solynta) en Frank Terhorst (Bayer) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst op de zaadteeltlocatie van Solynta in Nederland.

De voordelen van aardappelzaad
De mogelijkheid om aardappelgewassen te telen uit echte aardappelzaden, in plaats van pootaardappelen, biedt aanzienlijke voordelen voor de aardappelsector. Knollen hebben meer kans om ziektes te dragen of te bederven tijdens het transport en zijn duurder om te transporteren en op te slaan. Aardappelzaad daarentegen is schoon en ziektevrij en biedt veel voordelen ten opzichte van het traditionele uitgangsmateriaal dat gebruikt wordt in de aardappelteelt. Aardappelzaden hebben ook een houdbaarheid van vele jaren, zijn veel kleiner en zuiniger in transport en opslag. Bovendien zijn echte aardappelzaden jaarrond verkrijgbaar. Door middel van hybride veredeling kunnen aardappelzaden ook worden veredeld met extra gunstige eigenschappen, zoals ziekteresistenties en klimaatbestendigheid.

Voor Bayer is de toevoeging van pootaardappelen aan zijn portfolio in lijn met zijn regeneratieve landbouwstrategie, gericht op het bouwen van meer veerkrachtige en duurzame voedselsystemen. "We zijn verheugd om de samenwerking met Solynta aan te gaan en om kleine telers verder te ondersteunen", zegt Frank Terhorst, Hoofd Strategie & Duurzaamheid bij Bayer's Crop Science Division "Zaadinnovatie is een van onze belangrijkste aandachtsgebieden. We verwachten dat dit aardappelzaad een positieve impact zal hebben op lokale gemeenschappen en op de voedsel- en voedingszekerheid in Kenia en India."

Voor meer informatie:
www.solynta.com
www.bayer.com

Publicatiedatum: