Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanvoer landbouwproducten steeg juist

Bijna 12 procent minder goederen vervoerd over het spoor

In 2023 is er 39,3 miljoen ton aan goederen vervoerd over het spoor. Dat is 11,5 procent minder dan in het topjaar 2022, waarin het hoogste vervoerde gewicht ooit gemeten werd. Deze afname kwam vooral doordat er minder kolen en goederen in containers werden vervoerd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna 44 procent van het totale per trein vervoerde gewicht aan goederen wordt in containers vervoerd. In 2023 nam de hoeveelheid goederen in containers met 11,5 procent af tot 17,3 miljoen ton. Ook het aantal vervoerde containers daalde met 11,5 procent. De meeste goederen in containers komen uit of gaan naar Duitsland en Italiƫ. Het gewicht aan goederen in containers die binnen Nederland vervoerd werden nam het meest af; van 2,2 miljoen ton naar 1,6 miljoen ton (-27,9 procent).

Vervoer in alle richtingen afgenomen
De meeste over het spoor vervoerde goederen worden in Nederland geladen en in het buitenland gelost. Deze goederenstroom daalde tot 24,0 miljoen ton in 2023, dit is 12,0 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de afvoer van kolen naar Duitsland nam af, met 22,3 procent.

De aanvoer van goederen, 10,1 miljoen ton, daalde met 4,0 procent in 2023. Deze afname bestond vooral uit goederen in containers (-10,1 procent) en metaalertsen en andere delfstoffen (-38,3 procent). De aanvoer van producten binnen de landbouw, bosbouw en visserij die in bulk worden vervoerd, steeg juist in 2023 (+45,3 procent). Deze groep bestaat uit onder andere graan en mais.

Het binnenlands vervoer en de doorvoer van goederen, oftewel het vervoer tussen twee buitenlandse plaatsen via het Nederlandse spoor, zijn het afgelopen jaar gedaald, met respectievelijk 27,3 procent en 15,8 procent.

Bron: CBS

Publicatiedatum: