Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Dubbel record op de elektriciteitsmarkt, gasvoorziening EU nog altijd lek

Een onbalansprijs van -1862 euro per megawattuur op zondagochtend tussen 9.30 en 9.45 betekende een dubbel record. Nog niet eerder was de onbalansprijs zo laag en ook was het de laagste prijs ooit in regeltoestand 2. Energieanalist Jan Willem Zwang was er als de kippen bij om het record te duiden.

Maandag geen nieuw record, maar toch wel weer een prijs van -1000 euro om 16.00 uur, zo blijkt uit onbalansdata van TenneT. Ook opvallend: negatieve uurprijzen op de dinsdagmiddag. Van 12 tot 15 uur liggen de EPEX-uurprijzen onder 0. De gemiddelde dagprijs komt op ruim 69 euro uit, met vanwege de hogere temperaturen meer stroomvraag voor koeling en hierdoor toch ook soms nog gasvraag om stroom op te wekken.

Die gasprijs, die ligt voor komende winter (kwartaal 1 2025) bij de TTF rond de 40 euro per megawattuur. De prijspieken en -dalen volgen elkaar iets minder snel op momenteel in vergelijking met eind mei. Opwaartse prijsrisico's, die blijven wel op de loer liggen, waarschuwt men bij energiehandelsplatform Powerhouse in een weekupdate.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 24 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De Europese Unie is niet voorbereid op een nieuwe gascrisis, zoals in de begindagen van de Russische invasie van Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer. Het orgaan merkt op dat er wel maatregelen zijn genomen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, maar dat het nog niet genoeg is. "Een van de factoren hoeft maar te veranderen en dan gaan we weer te maken krijgen met hoge prijzen", ziet ook energiedeskundige Ronald de Zoete. Hij geeft zijn duiding op het nieuws bij BNR.

Het CBS heeft nieuwe statistieken gepubliceerd met betrekking tot de energietransitie in Nederland. Het energieverbruik is sinds 2000 met 17% gedaald. Ook wijzen de statistici op de toegenomen invoer van technologie voor de energietransitie.