Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groot internationale warmtenetwerk in Zeeuws-Vlaanderen stapje dichterbij"

Tholen - Het grote internationale warmtenetwerk in Zeeuws-Vlaanderen lijkt weer een stapje dichterbij te komen. Wanneer het zover is, zullen tuinders daarvan profiteren, voorspelt makelaarskantoor WLTM.

Als onderdeel van de energietransitie hebben grote partijen de handen ineengeslagen. Eind van deze maand zullen zij een handtekening zetten onder een samenwerkingsovereenkomst waarbij ze hun intentie uitspreken om de plannen verder te gaan onderzoeken.

Warmtenetwerk uitbreiden
De tuinbouw in Zeeuws-Vlaanderen is al gekoppeld aan de fabriek van Yara. Dat levert een behoorlijke hoeveelheid warmte en CO₂ op, maar om de betrouwbaarheid van de levering naar een hoger plan te tillen, is een warmtenetwerk de volgende logische stap, vertelt Piet Reedijk van Kwekerij De Westerschelde. "Hier in de buurt gaat het dan om Yara, Dow en Cargill die aan het netwerk zullen deelnemen, dat zelfs gekoppeld gaat worden aan Gent."

Zo'n netwerk komt niet in één jaar tot stand, maar tot die tijd is er het bestaande, kleinere warmtenetwerk, waarin met name Yara warmte levert. "Het afgelopen jaar hebben we daar voldoende warmte uit gekregen. Alleen twee jaar geleden was het even lastig met de gascrisis, maar daar had eigenlijk iedereen in Nederland last van. Uiteindelijk zijn alle kassen toen weer volledig en op tijd aangeplant. Met de leveringszekerheid zit het nu goed, zeker na de nieuwe investeringen van 194 miljoen die op het terrein van Yara zijn gedaan."

Warm welkom
Piet blikt ook nog wat verder terug naar hoe het was om in een nieuw glastuinbouwgebied bij Terneuzen terecht te komen, zo'n vijftien jaar geleden. De bewoners in de omgeving stonden en staan er over het algemeen positief tegenover. "De buitenlandse werknemers leveren bijvoorbeeld ook weer werk op voor de samenleving, het is een oppepper voor de hele lokale economie."

Het is al met al een flink tuinbouwgebied, met 136 ha onder glas. Al die telers overleggen geregeld met elkaar, ook over de toekomst, met het warmtenetwerk van stichting Warmco dat eraan zit te komen. "Als eenling begin je niet veel, dus het is prettig om samen op te kunnen trekken."

Nieuwe eigenaar gezocht
Goed nieuws dus voor eventuele nieuwkomers in het gebied. En die zouden zomaar snel kunnen komen, want Piet en zijn broer Johan gaan na bijna 40 jaar in het tuindersvak met pensioen – ze hebben de paprikakwekerij van acht ha daarom te koop gezet. "Het is een volledig zelfstandig teeltbedrijf, compleet met loods, sorteermachine, kantoor, alles erop en eraan bestaande uit 11.25.30 ha grond met circa 80.940 m² glasopstanden uit 2009."

De nieuwe eigenaar stapt in elk geval in een bedrijf met een lage carbon footprint. "We gebruiken geen wkk, geen fossiele brandstoffen. Daardoor zitten we op een hele lage carbon footprint: 0,5 kg per kilo paprika's."

Voor meer informatie:
WLTM
Tel: 088-4111888
[email protected]
www.wltm.nl