Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gasprijs beweegt nauwelijks

Er is eigenlijk al een maand lang geen echt grote verandering in de gasprijs en ook dit weekend bracht geen grote schommelingen, zo laten de grafieken (Dutch TTF Gas Futures) zien.


Prijzen voor Q1 2025

Rusland
Wel wijst econoom Han de Jong er in een beschouwing van de effecten van allerhande Europese sancties t.a.v. Rusland fijntjes op dat die gasprijs 'nog altijd drie keer zo hoog is als voor de oorlog'. Hij wijst hierop in verband met het opmerkelijke gegeven dat ondanks al die sancties, die vooral de eigen economie treffen, het land zich weer 'terugknokt' als belangrijke energieleverancier voor Europa. "In de maand mei was Rusland plots de op een na belangrijkste gasleverancier door 15 procent van de voorraad te leveren aan Europa", zo weet BNR.

Die verdriedubbeling is natuurlijk ook het gevolg van het 'liquificeren" van de gasinvoer, dat nu eenmaal veel kostbaarder is dan de conventionele manier van aanbieden en vervoeren (namelijk gas door een pijp). Niettegenstaande zijn onbetwiste politieke kwaliteiten, is het niet aannemelijk dat Mark Rutte, die vandaag een ontmoeting heeft met de emir van Qatar (€) en waar o.a. Nederland zich in veel grotere mate op is gaan verlaten, veel van af kan praten.

Zon
De komende dagen zullen we dat gas toch minder nodig hebben. Het is zomers en de verwachting is dat het de komende dagen uren met negatieve elektriciteitsprijzen gaat regenen. Sowieso is het opmerkelijk dat, met het donkere en natte voorjaar in het achterhoofd, dat aantal uren toch al enorm is toegenomen t.o.v. vorig jaar.